Події

Росія відмовила передати Україні Клиха, Карпюка і Чірнія без зазначення причини

Росія відмовила в переданні Україні незаконно засуджених громадянин України Станіслава Клиха, Миколи Карпюка та Олексія Чірнія без зазначення причини, повідомив заступник міністра юстиції України Сергій Пєтухов.

"Росія відмовила в переданні в Україну Клиха, Карпюка і Чірнія без зазначення причини і відповідного рішення суду. Це є порушенням умов Конвенції про передання засуджених осіб 1983 року народження, і ми письмово звернулися до Росії з вимогою сумлінно виконувати свої міжнародні зобов'язання", - написав С.Пєтухов на своїй сторінці в соцмережі Facebooк у середу.

Він зазначив, що доки триває політично мотивоване переслідування українців в Росії, мають діяти персональні санкції, а Росія не може повернутися на міжнародні майданчики, з яких її було виключено.

Як повідомлялося, Верховний суд Чечні 26 травня 2016 року засудив українців Миколу Карпюка і С.Клиха до 22 з половиною і 20 років ув'язнення відповідно. Згідно з вироком, М.Карпюк проведе у в'язниці перші 10 років, а С.Клих - перші 9, потім обох відправлять до колонії суворого режиму.

У Росії М.Карпюка і С.Клиха засудили у справі про участь у бойових діях в першу чеченську кампанію в складі організації УНА-УНСО, забороненої в РФ.

У березні 2017 року С.Клиха етапували з Чечні до Верхньоуральська.

О.Чірнія затримали в травні 2014 року в Криму разом з іншими проукраїнськими активістами: Геннадієм Афанасьєвим, Олександром Кольченком і кінорежисером Олегом Сенцовим. Російський суд визнав їх винними у підготовці терактів у Криму і підпалі офісів двох партій у Сімферополі.

О.Чірній погодився співпрацювати зі слідством і отримав сім років ув'язнення.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ