Події

Оболонський суд продовжить засідання у справі про держзраду Януковича 14 грудня

Оболонський районний суд м. Києва продовжить розглядати кримінальне провадження за обвинуваченням екс-президента України Віктора Януковича в державній зраді 14 грудня о 14:00.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", на засіданні в четвер суд продовжить вивчати докази, надані стороною захисту.

На засіданні в середу суд після обідньої перерви продовжив вивчати й долучати до справи різні матеріали, надані адвокатами обвинувачуваного, щоб потім надати їм оцінку в нарадчій кімнаті при ухваленні остаточного рішення у справі.

Серед матеріалів - відеозаписи інтерв'ю осіб, які стверджують, що є так званими грузинськими снайперами, яких було нібито привезено на майдан Незалежності з ініціативи екс-президента Грузії Міхеіла Саакашвілі. Також було продемонстровано виступ народного депутата Вадима Рабиновича на одному з телеканалів, де він заявляв про цей факт.

Адвокат В.Януковича Віталій Сердюк та його колега Андріана Фозекош надали суду інтерв'ю екс-президента України, датовані лютим 2014 року, а також інших громадських і політичних діячів, які, на думку захисту, дають правдиву картину того, що відбувалося в той час у Києві та в Україні.

При цьому представники обвинувачення не вважають ці докази допустимими в цьому кримінальну провадженні.

Суд вивчив листи В.Януковича від 22 лютого 2014 року міністру закордонних справ Німеччини Франку-Вальтеру Штайнмаєру, керівнику департаменту континентальної Європи МЗС Франції Еріку Фурньє і міністру закордонних справ Польщі Радославу Сікорському, які разом із лідерами опозиції та В.Януковичем 21 лютого 2014 року підписали угоду про врегулювання кризи в Україні.

В.Сердюк нагадав, що В.Янукович вимагав від них виконати взяті на себе зобов'язання і примусити тодішню українську опозицію до неухильного дотримання умов угоди, аж до розгляду питання "використання військової або поліцейської миротворчої місії".

У свою чергу прокурор Головної військової прокуратури України Максим Крим зазначив, що захист не надав доказів, які підтверджували б факт направлення цих листів і отримання їх особами, яким їх було адресовано.

Він також наголосив, що в цих листах обвинувачуваний В.Янукович просить західних політиків вплинути на українську опозицію, використовуючи свій вплив, а в листі до президента Росії Володимира Путіна від 1 березня 2014 року, який є одним із доказів обвинувачення, "прямо закликає використати Збройні сили РФ для наведення, на його думку, порядку".

У свою чергу сторона захисту надала суду лист від Генеральної прокуратури РФ, у якому зазначається, що російська сторона не отримувала жодних звернень від В.Януковича із закликом ввести війська на територію України.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ