Події

Саакашвілі викликають на допит до Генпрокуратури як підозрюваного на 18 грудня

Екс-президента Грузії, лідера партії "Рух нових сил" Міхеіла Саакашвілі викликають на ранок 18 грудня до Генпрокуратури України на допит як підозрюваного в кримінальному провадженні за ознаками скоєння низки кримінальних злочинів.

"Саакашвілі Міхеіл Ніколозович ... Вам необхідно з'явитися 18 грудня 2017 року о 9 годині 30 хв. до Генеральної прокуратури України за адресою: м. Київ, вул. Різницька, 13/15, каб. 1106Б до прокурора групи прокурорів у кримінальному провадженні - заступника начальника управління особливо важливих справ - начальника відділу пріоритетних доручень Департаменту міжнародно-правового співробітництва Генеральної прокуратури України Домбровського Я.В. для проведення допиту як підозрюваного в кримінальному провадженні №42017000000004873 від 4.12.2017 року за ознаками кримінальних злочинів, передбачених ч. 1 ст. 15, ч. 3 ст.28, ч.2 ст.256; ч.3 ст.28 ч.4 ст.110-2; ч.1 ст.15 ч.3 ст.28 ч.4 ст.110-2 КК України", - йдеться в повістці, оприлюдненій на сайті Генпрокуратури у вівторок удень.

Як повідомлялося, М.Саакашвілі затримали 5 грудня, але прибічники заблокували рух автомобіля і "звільнили" його з машини правоохоронців. Політика було оголошено в розшук.

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що М.Саакашвілі отримав від бізнесмена Сергія Курченка, який переховується в РФ, $0,5 млн на свою діяльність в Україні, та продемонстрував аудіозапис на підтвердження своїх слів. М.Саакашвілі заявив, що не знайомий із С.Курченком. Його соратник Давид Сакварелідзе стверджує, що оприлюднені записи - це монтаж, і має намір передати їх на зарубіжну експертизу.

Повторно М.Саакашвілі затримали пізно ввечері в п'ятницю, 8 грудня. Інкримінована йому ч. 2 ст. 256 Кримінального кодексу (сприяння учасникам злочинних організацій і приховання їхньої злочинної діяльності) передбачає від 5 до 10 років позбавлення волі. Після затримання його доставили в СІЗО СБУ в Києві, де він оголосив голодування.

У неділю в центрі Києва відбувся марш і віче прибічників М.Саакашвілі з вимогою звільнення політика, а також ухвалення законів про імпічмент президента, про Антикорупційний суд, про вибори, а також відставки Ю.Луценка.

У понеділок уранці М.Саакашвілі доставили до будівлі Печерського районного суду Києва. Увечері того самого дня суддя Печерського райсуду Лариса Цокол не задовольнила клопотання прокуратури про обрання запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту М.Саакашвілі на час проведення розслідування, і його відпустили просто в залі суду. При цьому суддя зазначила, що це рішення прокуратура може оскаржити в апеляційній інстанції протягом п’яти днів. Після цього Ю.Луценко заявив, що сторона обвинувачення подаватиме апеляцію на рішення Печерського суду про запобіжний захід для М.Саакашвілі.

Ст. 110-2 КК України - фінансування дій, скоєних з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни кордонів території або державного кордону України (караються позбавленням волі на термін від 8 до 10 років).

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ