Події

ВР передала Держспецтрансслужбу в підпорядкування Міноборони

Верховна Рада перепідпорядкувала Державну спеціальну службу транспорту Міністерства інфраструктури Міністерству оборони України, доручивши забезпечити її функціонування в системі останнього.

Відповідний законопроект, ініціатором якого виступив президент Петро Порошенко, схвалений у вівторок, 5 грудня, 232-ма голосами народних депутатів.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, перепідпорядкування служби дозволить оптимізувати складові сектора безпеки і оборони країни, підвищити ефективність планування їх застосування, а також забезпечити раціональне використання бюджетних коштів, передбачених для забезпечення обороноздатності держави.

"Досягти цього передбачається шляхом включення Держспецтрансслужби в систему Міністерства оборони з уточненням організаційних основ її функціонування в мирний час і особливий період", - наголошується в ній.

Так, Держспецтрансслужба стане спеціалізованим військовим формуванням в системі Міноборони, тоді як зараз вона є спеціалізованим державним органом транспорту у системі центрального органу виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері транспорту, дорожнього господарства, туризму та інфраструктури.

Загальну чисельність складу пропонується визначити в кількості 5 тис осіб, зокрема 4,6 тис. військовослужбовців, тоді як на сьогодні вона визначається обсягами виконуваних робіт і підготовки резерву навчених людських ресурсів на особливий період та затверджується Кабінетом Міністрів України.

"Ухвалення цього проекту закону дозволить забезпечити демілітаризацію Міністерства інфраструктури України за рахунок включення Держспецтрансслужби в систему Міністерства оборони. Це дозволить оптимізувати складові сектора безпеки і оборони України, підвищити ефективність їх застосування в кризових ситуаціях і забезпечити раціональне використання бюджетних коштів, передбачених для забезпечення обороноздатності держави" , - резюмують автори документа.

Залізничні війська ЗСУ були сформовані в січні 1992 року на базі Другого залізничного корпусу та інших військових формувань Залізничних військ СРСР. У листопаді 2004 року вони увійшли в підпорядкування Міністерства транспорту і зв'язку як Державна спеціальна служба транспорту, а постановою Кабміну № 442 10 вересня 2014 року було утворено Державну службу України з безпеки на транспорті, що регулює Держспецтрансслужбу.

Основні завдання Держспецтрансслужби - технічне прикриття, відновлення, встановлення загороджень на об'єктах національної транспортної системи України з метою забезпечення діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань; будівництво та ремонт у мирний час і в умовах воєнного стану нових та підвищення строку експлуатації і пропускної спроможності діючих транспортних об'єктів; відновлення транспортних комунікацій, порушених внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, аварій і катастроф; охорона транспортних об'єктів у мирний час та в особливий період; виконання інших завдань, пов'язаних із забезпеченням ефективного функціонування транспортних об'єктів.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ