Події

Директор НАБУ нарікає, що для забезпечення запобіжного заходу фігурантам "справи рюкзаків" немає електронних браслетів

Для забезпечення запобіжного заходу підозрюваним у "справі про рюкзаки МВС" наразі немає електронних браслетів, заявив директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник у парламентському комітеті з питань запобігання та протидії корупції.

"Наразі в нас проблема в цій справі з тим, щоб знайти електронний браслет. Рюкзаки в нас є, а браслетів у нас немає", - сказав А.Ситник у п'ятницю під час слухань у профільному комітеті з питань функціонування НАБУ.

Після засідання комітету директор НАБУ сказав журналістам: "Браслетів наразі для того, щоб виконати рішення суду, МВС не має ... Ми намагаємося, але отримуємо відповідь, що браслетів немає. Рюкзаки - є, браслетів - немає".

Відповідаючи на запитання про те, що буде, якщо фігурант справи поїде з України, він сказав: "Не думаю, що він виїде з України".

"Але все-таки ми не маємо права закуповувати ці браслети: поліція нам їх не продає. Тому зараз виконати рішення суду ми особисто не можемо. Але ми спілкуємося з поліцією, щоб ці браслети все-таки були", - підсумував директор бюро.

А.Ситник категорично спростував будь-яку політичну складову в цій справі, висловивши подив у зв’язку з коментарями експертів у ЗМІ щодо підґрунтя цієї справи. "Жоден з експертів не хоче звертати уваги на фактаж", - сказав він, назвавши те, що відбувається, "політичними спекуляціями".

Він наголосив: "Підозри виходять не з політичної складової ... а обґрунтовані тим, що зібрано достатньо доказів".

"Ніякої політики. Зібрано докази - є підозра, немає доказів - немає підозри", - додав, у свою чергу, керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький.

Крім того, директор НАБУ наголосив, що відеозапис, на якому фігуранти справи домовляються про угоду, є допустимим доказом і проведений із дотриманням законодавства.

"Він є належним і допустимим доказом у цій справі. Але не єдиним", - додав він.

Як повідомлялося, двом особам, затриманим 31 жовтня в рамках розслідування так званої справи рюкзаків МВС, повідомили про підозру у скоєнні злочину, кваліфікованого за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем). Ідеться про екс-заступника глави МВС Сергія Чеботаря і сина глави МВС Арсена Авакова Олександра. Крім того, було затримано керівника IT-компанії Turboseo Володимира Литвина, який керує також фірмою, що за результатами тендера мала пошити партію рюкзаків для МВС.

Слідчі дії проводяться з метою з'ясування обставин, виявлених раніше детективами НАБУ під час розслідування кримінального провадження щодо розтрати понад 14 млн грн при закупівлі рюкзаків для потреб МВС України наприкінці 2014-го – на початку 2015 років. Детективи з'ясовують обставини, пов'язані з підробкою складських документів за поставленими рюкзаками.

Синові глави МВС О.Авакову Солом'янський райсуд Києва обрав запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання, як і двом іншим фігурантам.

Еще по теме

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ