Події

Україна пропонує Саудівській Аравії створення літака спеціального призначення на основі Ан-132

Україна пропонує Саудівській Аравії розширення співпраці за програмою Ан-132 і створення на базі комерційної транспортної версії літака модифікації спеціального призначення.

Як повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в середу в прес-службі ДП "Антонов", пропозицію щодо співпраці представлено саудівській стороні під час презентації потенційним саудівським замовникам демонстраційного зразка нового Ан-132 - Ан-132D, що відбувається з 30 жовтня по 9 листопада в Ер-Ріяді.

Як уточнив співрозмовник агентства, раніше саудівський замовник уже озвучив українській стороні зацікавленість у подальшому розвитку програми Ан-132 і створення на базі комерційної версії транспортника низки модифікацій, зокрема створення літака-розвідника, літака для ведення РЕБ, літака для пожежогасіння, для рятувальних операцій, морського патрульного літака, санітарного літака.

"Можливості розвитку програми Ан-132 є предметом переговорів із саудівським замовником", - зазначив він, нагадавши: за підсумками презентації літака потенційним замовникам у Саудівській Аравії очікується прийняття рішення про терміни сертифікації літака.

Як повідомив співрозмовник агентства, після презентації в Ер-Ріяді новий Ан-132D візьме участь у міжнародній авіакосмічній виставці Dubai Airshow-2017, яка відбудеться в ОАЕ 12-16 листопада.

Багатоцільовий Ан-132 вантажопідйомністю 9,2 тонни - модифікація легкого транспортного Ан-32, який має замінити на ринку Ан-32 і Ан-26.

ДП "Антонов" реалізує програму Ан-132 у рамках укладеної в квітні 2015 року угоди про кооперацію з саудівськими King Abdulaziz City for Science and Technology (KACST) і Taqnia Aeronautics Co. Літак будується в рамках міжнародної кооперації за участю провідних західних виробників: канадських Pratt & Whitney Canada і CMC Electronics, американської Honeywell, французької Liebherr, британської Dowty Propellers.

Складання демонстраційного зразка Ан-132 на потужностях ДП "Антонов" завершилося в грудні 2016 року. В березні 2017 року літак піднято в повітря, розпочато програму льотних випробувань літака.

Під час Le Bourget 2015 року саудівська Taqnia, ДП "Антонов", УкрНДІАТ, "Альтіс Холдинг" (усі Україна) і Broetje-Automation (Німеччина) підписали протокол про наміри щодо проектування і будівництва авіаційного заводу в Саудівській Аравії. За попередніми оцінками, внутрішня потреба саудівського замовника та його силових структур у багатоцільовому Ан-132 і його модифікаціях оцінюється в близько 80 машин. Потреба ринку в новому Ан-132 на період до 2025 року - понад 200 машин. Літак також може бути затребуваний замовниками близькосхідного регіону.

Під час міжнародної оборонної виставки IDEF-2017 у Стамбулі (Туреччина) у травні держконцерн "Укроборонпром", саудівська Taqnia Aeronautics і турецька Havelsan закріпили підписанням меморандуму плани співпраці зі створення на базі Ан-132 модифікації для несення морської патрульної служби.

ДП "Антонов" - провідний український розробник і виробник авіатехніки, визнаний світовий лідер у ніші транспортних літаків широкого призначення. За рішенням уряду з 2015 року ДП "Антонов" входить до держконцерну "Укроборонпром".

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ