Події

США направляють авіаносну ударну групу до берегів Північної Кореї

Пентагон направить у середині жовтня авіаносну ударну групу ВМС США, на чолі з атомним авіаносцем "Рональд Рейган", до східного узбережжя КНДР для проведення спільних з кораблями ВМС Південної Кореї навчань, повідомив південнокорейським ЗМІ на умовах анонімності представник Міноборони Республіки Корея.

"Ми ведемо консультації зі США щодо плану дій авіаносної ударної групи, на чолі з атомним авіаносцем "Рональд Рейган", у Східному морі (Японською – ІФ) приблизно 15 жовтня", – сказав південнокорейський військовий.

Авіаносець "Рональд Рейган" (CVN-76) супроводжуватимуть кілька бойових кораблів, що входять до складу його авіаносної ударної групи, яка базується на військово-морській базі Йокосука в Японії, зокрема ракетний крейсер, есмінець, оснащений системою протиракетної оборони "Іджіс", здатної збивати будь-які північнокорейські балістичні ракети, а також ударна атомна субмарина, оснащена крилатими ракетами "Томагавк".

У рамках навчань кораблі ВМС США і Південної Кореї потренуються у виявленні запусків, відстеженні траєкторій польотів і перехопленнях північнокорейських балістичних ракет.

Між тим, представник Командування американських збройних сил у Республіці Корея сказав, що остаточна дата прибуття авіаносця "Рональд Рейган" до берегів КНДР поки що не визначена.

"Найімовірніше, він візьме участь у навчаннях 20 жовтня. Остаточний графік поки що не визначено, все залежить від ситуації. Крім того, передбачається заходження авіаносця з візитом в південнокорейський порт Пусан", – сказав американський військовий представник.

Південнокорейські ЗМІ зазначають, що навчання відбудуться на тлі різкої ескалації напруженості на Корейському півострові у зв'язку з нещодавніми ракетними та ядерними випробуваннями КНДР.

У минулі вихідні кілька стратегічних бомбардувальників В-1В ВПС США у супроводі винищувачів здійснили демонстративні польоти над акваторією Японського моря біля східного узбережжя Північної Кореї. Пхеньян пообіцяв у разі чергового наближення американських літаків до берегів країни збивати їх.

Між тим, як повідомлялося, південнокорейська і американська розвідки в останні дні зафіксували вивезення балістичних ракет із центру досліджень і розробок ракетної техніки, розташованого в районі Саним-дон на півночі Пхеньяна, в район стартових позицій. Передбачається, що ними є або балістичні ракети середнього радіусу дії "Хвансон-12", або міжконтинентальні балістичні ракети "Хвансон-14", які виробляють на цьому підприємстві.

Південнокорейська влада вважає, що КНДР може піти на черговий провокаційний запуск балістичних ракет у річницю заснування правлячої Трудової партії Кореї, яку відзначатимуть 10 жовтня.

Минулого тижня міністр закордонних справ КНДР Лі Ен Хо заявив у Нью-Йорку, що у відповідь на американські погрози лідер Північної Кореї Кім Чен Ин може провести випробування термоядерного боєзаряду в акваторії Тихого океану.

У Південній Кореї не виключають, що це може бути зроблено під час запуску північнокорейської ракети, оснащеної ядерною боєголовкою.

У п'ятницю Тихоокеанське командування США також повідомило, що Сполучені Штати та Південна Корея провели перші спільні навчання сил протиракетної оборони ближнього радіусу дії на території Республіки Корея.

Реклама
Реклама

ОСТАННЄ