Події

Міністр освіти Латвії підтримав мовну норму української мови "Про освіту"

Міністр освіти і науки Латвії Карліс Шадурскіс зазначає обґрунтованість положень мовної статті нового українського закону "Про освіту", повідомляє прес-служба Міністерства закордонних справ України.

"Кроки України щодо забезпечення передумов для вивчення державної мови в системі освіти є зрозумілими", - заявив К.Шадурскіс під час зустрічі з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним, який ознайомив його з основними положеннями закону.

На прикладі досвіду Латвії він наголосив на важливості створення передумов для школярів отримати необхідні знання державної мови і не бути дискримінованими на ринку праці своєї країни.

П.Клімкін у свою чергу зазначив інтерес України до запозичення латвійського досвіду функціонування системи освіти з використанням мов національних меншин.

Як повідомлялося, 28 вересня закон "Про освіту" вступив в силу. Закон, серед іншого, визначає, що мовою освітнього процесу у навчальних закладах є державна мова, але відповідно до освітньою програми можуть викладатися одна або кілька дисциплін двома і більше мовами - державною, англійською, інших офіційних мовах Європейського Союзу. Особам, які належать до національних меншин, гарантується право на навчання рідною мовою поряд з українською мовою в окремих класах (групах) комунальних закладах дошкільної та початкової освіти.

Міністерство закордонних справ Угорщини заявило 26 вересня про намір країни блокувати зближення України і ЄС через закон про освіту.

Міністерство освіти і науки України направило до Ради Європи лист, в якому заявило про намір відправити на експертизу до Європейської комісії за демократію через право ("Венеціанська комісія") статтю про мову навчання закону "Про освіту"

Реклама
Реклама

ОСТАННЄ