Події

Рівень тіньової економіки в Україні в I кв. знизився до 37% ВВП - МЕРТ

Рівень тіньової економіки України в першому кварталі 2017 року знизився до 37% ВВП, зменшившись на 6 відсоткових пунктів (в. п.) порівняно з показниками за аналогічний період 2016 року.

Такі попередні розрахунки оприлюднило Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) на своєму сайті в четвер.

"Усі чотири методи, з використанням яких здійснюється оцінка рівня тіньової економіки, показали зменшення рівня порівняно з першим кварталом 2016 року", - йдеться в повідомленні відомства.

За даними МЕРТ, детінізація економіки відбулася завдяки нарощуванню суб'єктами ділової активності в легальній економіці, поліпшенню інвестиційного та бізнес-клімату в країні.

Проте міністерство зазначає, що детінізацію стримують значні виклики фінансової системи країни, низький рівень довіри до інститутів влади, виклики стабільності, наявність непідконтрольних владі територій.

Згідно з даними МЕРТ, розрахунки за методом збитковості підприємств показали скорочення рівня тіньової економіки на 6 в. п. (до 28% від обсягу ВВП).

За методом "витрати населення - роздрібний товарооборот" оцінюють зменшення рівня тіньової економіки на 3 в. п., або до 55% від обсягу офіційного ВВП, зазначає МЕРТ.

Електричний і монетарний методи зафіксували зменшення рівня тіньової економіки на 2 в. п. кожен. Згідно з підрахунками за електричним методом, цей показник скоротився до 32%, за монетарним - до 27% від ВВП, свідчать дані Мінекономрозвитку і торгівлі.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ