Події

ЄБА відзначає подальше скорочення кількості міжнародних клінічних досліджень лікарських засобів в Україні

Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) відзначає подальше скорочення кількості міжнародних клінічних досліджень лікарських засобів, що виробляються в Україні.

Як повідомила виконавчий директор комітету охорони здоров'я ЄБА Наталія Сергієнко, згідно з офіційною статистикою, останнім часом відзначалося зменшення кількості реєстрованих проектів міжнародних багатоцентрових досліджень, в яких бере участь Україна. Зокрема, в 2014 році було зареєстровано 188 таких досліджень, у 2015-му - 144, у 2016-м - 135. Наразі в Україні проводиться загалом 416 клінічних досліджень, зокрема дослідження, розпочаті в 2017 році та в попередні роки .

"У будь-якому разі, в Україні кількість проведених і щорічно реєстрованих досліджень нижча, ніж у країнах ЄС і в країнах пострадянського простору, які не входять до ЄС. Наприклад, наразі в Румунії проводяться 540 досліджень, у Польщі - 1428, в Італії і Іспанії - понад 3000 ", - сказала вона.

Експерт зазначила, що завдяки клінічним дослідженням пацієнти отримують додаткову можливість діагностики та безкоштовного лікування інноваційними продуктами.

"Ми б хотіли, щоб уряд звернув більше уваги на необхідність розвитку потенціалу сфери клінічних досліджень, яка приносить в Україну наукові інвестиції. Розвиток сфери клінічних досліджень позитивно вплинув би на інвестиційну привабливість нашої країни", - наголосила М.Сергієнко.

Як повідомлялося, експерти ЄБА констатували скорочення кількості клінічних випробувань лікарських засобів в Україні в 2015 р на 25% порівняно з 2014 роком. Вони пов'язували це з непростою політичною ситуацією, відсутністю реформування в сфері охорони здоров'я загалом, а також з вимушеним перенесенням проектів "Клінічні дослідження" зі сходу України та Криму до інших регіонів України.

Відповідно до внутрішньої статистики, зібраної Комітетом охорони здоров'я ЄБА, в середньому на рік в Україні в рамках міжнародних багатоцентрових проектів клінічних випробувань проходять лікування понад 10 тис. пацієнтів.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ