Події

Держпідприємства отримали можливість реалізовувати через "ProZorro.Продажі" основні засоби

Державні підприємства отримали можливість реалізовувати через систему електронних торгів "ProZorro.Продажі" основні засоби, повідомив перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов.

"Раніше ми вже говорили про те, що низка державних підприємств приєдналася до пілотного проекту "ProZorro.Продажі", проте йшлося про запаси на складах або списане майно. Його і так вони могли продати за власним бажанням. Тепер же йдеться про основні засоби, які слід списати", - зазначив він під час прес-брифінгу в четвер, коментуючи ухвалену на засіданні 6 вересня відповідну постанову уряду.

Це дасть змогу підприємствам позбутися того балансового майна, яке не використовується в його діяльності, але потребує витрат на утримання, уточнив М.Нефьодов.

"Для більшості державних структур списання або продаж майна - це бюрократичні дев'ять кіл пекла... Але це не просто бюрократична проблема, коли треба просто зібрати якісь папери і довго чекати. Проблема призводить до того, що держпідприємства не займаються цим питанням. У них накопичується мотлох і брухт, який простіше не списувати і продавати для виручки бодай якихось коштів", - повідомив М.Нефьодов.

За його словами, у зв'язку з цим у підприємств з'являються додаткові лазівки для шахрайства.

"У тієї ж "Укрпошти" за результатами перевірки з тисячі машин на балансі близько половини просто не існує - це брухт. Проте бензин на них списують досі, і гроші на ремонт та обслуговування виділяють, а в штаті передбачені водії для цих автомобілів", - сказав він.

Проте, як зауважив виконувач обов'язків директора "Укренерго" Всеволод Ковальчук, залишається низка невирішених проблем, оскільки держпідприємства можуть продавати списане майно або об'єкти основних фондів, які є нерухомими.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів України схвалив використання системи електронних торгів "ProZorro.Продажі" для реалізації активів держпідприємств.

Система де-факто працювала з вересня 2016 року. Відтоді на її майданчиках продано майно на суму 2,7 млрд грн, проте в МЕРТ заявляли, що її можливості дають змогу щорічно реалізовувати майно лише держпідприємств на 7 млрд грн.

"ProZorro.Продажі" - електронна торговельна система, створена за ініціативою МЕРТ і Transparency International Ukraine, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, НБУ та українських електронних майданчиків за принципами електронної торговельної системи "ProZorro". Реалізується за підтримки урядів Німеччини, Великої Британії і Transparency International Ukraine.

До проекту приєдналися найбільші українські компанії та банки, а також міські ради Вінниці, Краматорська, Маріуполя, Тернополя, Львова та Харкова.

Реклама
Реклама

ОСТАННЄ