Події

Турчинов порадив гендиректору "Південмашу" користуватися спецзв'язком при обговоренні важливих питань

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов розцінює розіграш генерального директора ДП "Південний машинобудівний завод ім.Макарова" (ПМЗ, Дніпро) Сергія Войта російськими пранкери як спробу скомпрометувати підприємство.

"Стосовно чергової брудної справи російських пранкери, цього разу проти керівника "Південмашу", хочу сказати таке. Це була чергова невдала спроба російських фахівців з організації провокацій скомпрометувати наше ракетобудівне підприємство", - написав О.Турчинов на своїй сторінці в соцмережі Facebook у середу .

Він порадив С.Войту користуватися захищеними засобами національного спецзв'язку при обговоренні важливих питань. "Хочу йому порадити при обговоренні державних питань завжди користуватися засобами національного спецзв'язку, до яких не мають доступу російські провокатори", - написав О.Турчинов.

Як повідомлялося, в середу в російських медіа з'явився запис телефонної розмови С.Войта з пранкером, який видавав себе за О.Турчинова. Під час бесіди останній цікавився у гендиректора ПМЗ, чи могли в дійсності, і яким чином, ракетні РД-250, згадані в публікації The New York Times, бути доправлені до КНДР з України. Не підозрюючи про "розіграш", гендиректор "ПМЗ" висловив припущення про можливість витоку технологій, розроблених у 60-ті роки у СРСР у НВО "Енергомаш" (РФ) РД-250 через Росію, що має конструкторську документацію, або через Китай. При цьому він виключив можливість передання ракетних технологій до КНДР будь-ким з українських підприємств, уточнивши, що виробництво цих двигунів в Україні закрито, а сама технічна документація засекречена з 1987 року. Гендиректор уточнив, що "ПМЗ" лише виходить на Азіатський регіональний космічний ринок і налагоджує співпрацю з Південною Кореєю, а ДП "КБ" Південне "(Дніпро) працює на цьому ринку протягом багатьох років, зокрема і за двигунами з КНР. Він наголосив, що це міжнародне співробітництво контролюють українські уповноважені відомства.

У ПМЗ заявили, що автори сюжету спробували шляхом перекручування слів С.Войта і приміщення їх у контекст міркувань про скандал з північнокорейськими ракетами створити враження, що, розповідаючи про співпрацю КБ "Південне" і Кореї, малося на увазі співпрацю з КНДР, що не відповідає дійсності.

Як повідомлялося, 14 серпня The New York Times з посиланням на висновки фахівця з ракетних питань Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS) Майкла Еллемана, озвучила припущення, що запущена в липні КНДР МБР Hwasong-14 оснащена ракетним двигуном, створеним на основі розробленого ще в 60-ті роки радянського ракетного РД-250 для МБР. Найімовірнішим постачальником технологій для двигуна корейської МБР у публікації названо українське ДП "Південмаш" (Дніпро), яке, як пише NYT, "залишалося одним з основних виробників ракет Росії навіть після здобуття Україною незалежності".

У "Південмаші" озвучені NYT припущення про причетність підприємства до ракетної програми КНДР спростували, розцінивши їх як спробу дискредитувати "Південмаш" і Україну.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ