Події

МЗС України має ініціювати всесвітнє розслідування ракетної програми КНДР

Директор Національного інституту стратегічних досліджень і радник президента України Володимир Горбулін вважає, що у відповідь на публікацію The New York Times Київ має ініціювати всесвітнє розслідування ракетної програми Північної Кореї.

"У цій ситуації Міністерству закордонних справ варто було б запропонувати світовій спільноті, а в першу чергу Сполученим Штатам, провести дослідження і у нас в Україні, і, напевно, у всьому світі, яким чином Північна Корея змогла розвинути свою ракетно-космічну програму. Є тут якесь китайське коріння чи ні? Є тут російське коріння чи нема? Адже ці дві країни підтримували і підтримують тісні відносини з КНДР. Які взаємини між Північною Кореєю та Іраном?" - заявив В.Горбулін на брифінгу у вівторок, повідомляє інтернет-видання "Лівий берег".

За його словами, таке розслідування дасть змогу припинити постійні нападки на Україну.

В.Горбулін наголосив, що з 1997 року, коли було підписано Режим контролю ракетних технологій (РКРТ), йому не відомо жодного випадку його порушення, зокрема і продажу двигунів для ракет повітря-повітря до Ірану, в чому також звинувачували свого часу Україну. "І жодного факту не було доведено. Але ми постійно на сторінках газет і в телепередачах", - зазначив він.

"Я думаю, що наше зовнішньополітичне відомство мало б не побоятися. Звичайно, тут будуть певні іміджеві втрати. Тут, можливо, доведеться розсьорбувати чимало тяжких сторінок. Але тоді ми дійдемо одного висновку: ми порядна країна, ми чесна країна. А головне - ми єдина країна, яка пішла на скорочення і фактично на розставання зі своїм третім у світі ракетно-ядерним комплексом. І коли такі мухи кусають Україну безперервно, то, напевно, настав час переходити від споглядання і охання-ахання на кухнях і в кабінетах до активних дій", - заявив В.Горбулін.

Як повідомлялося, 14 серпня The New York Times із посиланням на висновки фахівця з ракетних питань Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS) озвучила припущення, що запущена в липні КНДР МБР Hwasong-14 оснащена ракетним двигуном, створеним на основі радянського РД-250, що розроблявся в 60-ті роки для радянських МБР. Найбільш імовірним постачальником технологій для двигуна корейської МБР у публікації назване українське ДП "Південмаш" (Дніпро), яке, як пише NYT, "залишалося одним з основних виробників ракет Росії навіть після здобуття Україною незалежності".

У ДП "Південмаш" озвучені NYT припущення про причетність підприємства до ракетної програми КНДР спростували, розцінивши їх як спробу дискредитувати підприємство та Україну.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ