Події

Кабмін затвердив фінплан "Енергоатому" на 2017 р.

Кабінет Міністрів України затвердив фінансовий план НАЕК "Енергоатом" на 2017 рік із чистим прибутком 240 млн грн.

Відповідне рішення уряд ухвалив на засіданні в Києві в середу.

"Компанія якісно змінила свої показники - якщо на травень минулого року ми мали в загальній генерації близько 47%, то за шість місяців поточного року внесок атомної промисловості - 58,3%... Але, маю сказати, це ніяк у фінплані не позначилося на їхніх прибутках. Зокрема, якщо доходи за 2017 рік збільшилися до 41,16 млрд грн, що практично на 2 млрд грн більше... то чистий прибуток компанії становив 0,24 млрд грн", - зазначив міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик під час доповіді з цього питання.

Він висловив думку, що підхід Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) до тарифоутворення для "Енергоатому" - несправедливий.

"Якщо умовно компанія "Центренерго", генеруючи 2,5% від загального обсягу, отримує прибуток 1 млрд грн, а система, що генерує понад 58% від загального обсягу, отримує прибуток 240 млн грн, - очевидно, що тут тарифна політика не підходить", - зазначив він.

У свою чергу прем'єр-міністр Володимир Гройсман доручив І.Насалику вивчити питання коригування тарифів "Енергоатому" з НКРЕКП.

"Доручаю вам провести роботу з НКРЕКП і чіткі розрахунки, щоб визначитися. Але пам'ятайте одну річ - жодним способом це не повинно вплинути негативно на ціну електроенергії для українських громадян", - резюмував він.

Як повідомлялося, "Енергоатом" є оператором усіх чотирьох діючих АЕС України. Експлуатує 15 енергоблоків, оснащених водо-водяними енергетичними реакторами загальною встановленою електричною потужністю 13,835 ГВт.

НАЕК також експлуатує Ташлицьку ГАЕС встановленою потужністю 302 МВт у турбінному режимі і побудовану на нижньому водосховищі ГАЕС Олександрівську ГЕС встановленою потужністю 11,5 МВт, які разом із Южно-Українською АЕС становлять Южно-Український енергокомплекс.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ