Події

Польща, як і раніше, готова співпрацювати з Україною і підтримувати її

Міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський заявив, що поляки знають про прославлення в Україні членів ОУН-УПА, але в той же час розуміють важливість незалежної України для безпеки Європи і, як і раніше готові підтримувати Київ.

"Україна несвідомо намагається сформулювати, намацати свою історичну ідентичність, щоб закласти основу для патріотизму - хоча хтось може назвати його націоналізмом. Це нормальна тенденція. Але наша порада (українцям - ред.): Не будуйте історичну ідентичність на особистості, наприклад, Шухевича (головнокомандуючого Української повстанської армії Романа Шухевича - ІФ.). Від цього можуть постраждати європейські устремління України. Адже члени ОУН-УПА брали участь не тільки в злочинах проти поляків, а й в голокост", - сказав В.Ващіковський в інтерв'ю російському виданню "Комерсант".

Глава польського МЗС зазначив, що в грудні минулого року в ході візиту президента України Петра Порошенка до Польщі, сторони обговорювали цю проблему, і польська сторона запропонувала діяти за прикладом Ізраїлю в переосмисленні голокосту - нагороджувати і відзначати тих українців і поляків, "хто дійсно рятував людей під час війни і після неї".

"У спільній історії Польщі і України є ж особистості, які зробили багато добра .... Відповідь була позитивною: ініціативу направили до міністерства закордонних справ - тобто мені і Павлу Климкіну (главі МЗС України Павлу Климкіну - ІФ.) - з рекомендацією вивчити можливості реалізації. Правда, за вісім місяців я так нічого і не почув від мого колеги і друга Павла", - сказав В.Ващіковський.

Він повідомив, що як і раніше чекає можливості відновити з українською стороною цю дискусію і чекає відповіді від України, але разом з тим розуміє важливість незалежної України для європейської безпеки.

"У той же час можу сказати, що для поляків, хоча вони в курсі цієї проблеми, вона не ключова. Ми пам'ятаємо. Ми не забудемо про Волинську різанину, ми знаємо, що йде прославлення УПА. Але це не означає, що ми забудемо, наскільки незалежна і суверенна Україна важлива для безпеки в нашій частині Європи. Ми як і раніше готові співпрацювати з Україною і підтримувати її", - сказав міністр.

Він також підкреслив, що не бачить в Україні зростаючого націоналізму, в тому числі антипольського, хоча конфлікт на Донбасі підігріває антиросійські настрої на всій території країни.

В.Ващіковський зазначив, що те, що відбувається на Донбасі - це конфлікт між Україною і Росією, спровокований Москвою. "Немає такого поняття "криза в Україні". Є російсько-український конфлікт, викликаний Росією. І ми будемо прагнути внести свою лепту в його вирішення", - сказав він.

Глава МЗС Польщі підкреслив, що вважає за краще називати це конфліктом низької інтенсивності, а не замороженим конфліктом, адже за даними СММ ОБСЄ, "там щодня продовжують гинути люди, стрілянина поновлюється по кілька разів на день".

"Іронія в тому, що моніторингова місія не має права вказувати, з якого боку стріляли. Але, за нашими даними, основні обстріли ведуться з боку сепаратистів, підтримуваних Росією", - сказав В.Ващіковський.

Він також вказав на те, що збройний конфлікт на Донбасі гальмує економічну трансформацію України. "Національні зусилля спрямовані на оборону країни. Менше часу і ресурсів залишається для проведення термінових внутрішніх реформ, ключових для майбутнього України", - сказав міністр, зазначивши, що ніхто не радий низькому темпу реформ в Україні, в тому числі і самі українці.

"Тому ми намагаємося зі свого боку допомогти - наприклад, ділячись досвідом реформи місцевих органів влади, яку вдалося багато років тому успішно провести у нас. І українці намагаються тепер скопіювати цю модель", - сказав глава польського МЗС.

Як повідомлялося, 5 липня 2017 року польський посол в Україні Ян Пєкло був запрошений до Міністерства закордонних справ України у зв'язку з висловлюваннями польського міністра закордонних справ В.Ващіковського щодо України в інтерв'ю тижневику "W sieci" від 3 липня 2017 року. "В ході зустрічі польському дипломату було відзначено, що в Україні з розчаруванням сприйняли нещодавні висловлювання глави зовнішньополітичного відомства Польщі щодо нашої держави на тлі триваючого активного діалогу на високому рівні", - сказано в коментарі в МЗС. Київ відзначив, що Україна і Польща спільними зусиллями повинні будувати спільне європейське майбутнє, "а не ставити один одному умови".

Реклама
Реклама

ОСТАННЄ