Події

Порошенко підписав закон про КС

Президент України Петро Порошенко підписав закон "Про Конституційний суд України", який покликаний підвищити рівень захисту конституційних прав громадян.

Як повідомляє в понеділок прес-служба президента України, П.Порошенко зазначив, що підписаний документ є складовою частиною судової реформи, яка спрямована на забезпечення права громадян України на справедливий суд.

За словами президента, цей закон містить два принципові нововведення. "Абсолютно прозорий конкурсний відбір кандидатів у судді Конституційного суду", - підкреслив П.Порошенко, зазначивши, що кожен матиме можливість ознайомитися з тим чи іншим кандидатом.

Інша новація, як повідомляється, полягає в можливості будь-якої юридичної (виключаючи представників держави або місцевого самоврядування) або фізичної особи подати скаргу до Конституційного суду, чого раніше ніколи в історії України не було.

"Якщо людина, пройшовши розгляд своєї справи в звичайних судах, вважає, що закон, який був застосований під час прийняття рішення щодо нього, є неконституційним, то йому більше не доведеться шукати народних депутатів або президента - він отримає, нарешті, право безпосередньо звернутися до Конституційного суду з конституційною скаргою. І суд повинен розглянути і ухвалити відповідне рішення ", - підкреслив глава держави.

"Вважаю, що це істотно підвищує рівень захисту конституційних прав і свобод громадян", - сказав П.Порошенко.

Як повідомлялося, 13 июля 2017 року Верховна Рада ухвалила в другому читанні і в цілому закон про Конституційний суд України.

Цей закон імплементує зміни до Конституції України щодо правосуддя, визначає порядок організації та діяльності КС.

Крім того, закон передбачає зміну процедури обрання і призначення уповноваженого Верховної Ради з прав людини. Тепер омбудсмена парламент буде призначати відкритим голосуванням, а не шляхом таємного голосування бюлетенями.

У день голосування в парламенті було зареєстровано два проекти постанови про скасування голосування за закон "Про Конституційний суд" - народного депутата Юрія Левченка (№ 6427-д-П) і Юрія Дерев'янка (№ 6427-д-П1). Обгрунтовуючи свій проект постанови, Ю.Левченко зазначив, що закон "був ухвалений з грубим порушенням вимог Конституції України".

Однак 14 липня Верховна Рада відхилила обидва ці проекти постанов про скасування голосування за закон "Про Конституційний суд".

17 липня народний депутат з фракції "Батьківщина" Олена Шкрум повідомила, що зареєструвала у Верховній Раді ще один проект постанови про скасування рішення Верховної Ради щодо ухвалення в цілому закону "Про Конституційний суд України".

При цьому вона вказала, що 14 липня "чомусь дивним чином двері відділу реєстрації законопроектів були закриті і так і не відкрилися, жодного співробітника відділу, зокрема його керівника, весь робочий день на робочому місці не було". Врешті, за її словами, проект постанови все ж був зареєстрований: згідно з інформацією з офіційного сайту парламенту, дата реєстрації документа - 14 липень 2017 року.

За регламентом Верховної Ради, спікер парламенту не може підписати ухвалений закон, якщо зареєстрований проект постанови про скасування голосування за нього.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ