Події

Саакашвілі позбавили українського громадянства, заявляє Мосійчук

Народний депутат з фракції Радикальної партії Ігор Мосійчук із посиланням на власні джерела заявляє, що екс-президент Грузії, екс-глава Одеської обласної державної адміністрації Михайло Саакашвілі позбавлений українського громадянства.

"Мені підтверджують: це правда... Саакашвілі позбавили українського громадянства і це свідчить, що президент Петро Порошенко нарешті почав визнавати власні помилки. Він незаконним шляхом надав наше громадянство і зараз виправляє виключно власні помилки", - написав І.Мосійчук на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

Видання "Країна" також підтверджує цю інформацію з посиланням на власне джерело в Адміністрації президента, за даними якого позбавлення громадянства сталося на підставі п.2 ст.19 закону про громадянство: "Набуття особою громадянства України на підставі ст.9 цього Закону внаслідок обману, свідомого подання неправдивих відомостей або фальшивих документів".

В Адміністрації президента і Державній міграційній службі України агентству "Інтерфакс-Україна" заявили, що не коментують цієї інформації.

М.Саакашвілі отримав громадянство України відповідно до указу президента України Петра Порошенка 30 травня 2015 року. Того ж дня глава Української держави призначив М.Саакашвілі главою Одеської облдержадміністрації.

7 листопада 2016 року М.Саакашвілі заявив про звільнення з посади глави Одеської ОДА через те, що "втомився від постійного обману і корупції", зокрема й з боку влади в Києві, а 9 листопада Кабінет Міністрів погодив звільнення М.Саакашвілі з цієї посади.

Увечері 9 листопада П.Порошенко своїм указом звільнив М.Саакашвілі з посади голови Одеської обласної державної адміністрації, а також з посади свого позаштатного радника.

Відповідно до закону "Про громадянство України", громадянство припиняється відповідним указом президента України. Датою припинення громадянства є дата видання відповідного указу.

У Грузії проти М.Саакашвілі порушено кілька кримінальних справ. Його звинувачують в розтраті державних коштів і перевищенні службових повноважень.

Заступник генерального прокурора України Євген Єнін виключає можливість видачі Тбілісі М.Саакашвілі, доки він є українським громадянином. "Наразі Михайло Саакашвілі є громадянином України і за нашою Конституцією екстрадувати його до іншої країни неможливо, але ми маємо повний контакт із грузинськими колегами і готові відповісти на всі їхні запитання", - заявив Є.Єнін наприкінці червня цього року.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ