Події

У Мінську обговорювалися питання розслідування загибелі "Боїнгу", доступу СММ ОБСЄ, звільнення заручників і псевдодокументів ОРДЛО

Українська сторона у рамках засідання Тристоронньої контактної групи в Мінську (Білорусь) продовжила наполягати на невизнанні документів окремих районів Донецької і Луганської областей (ОРДЛО), відмові від захоплення українських підприємств, забезпеченні роботи спостерігачів СММ ОБСЄ, звільненні заручників, демілітаризації Дебальцевого і розслідуванні авіакатастрови малазійського Боїнгу рейсу MH17.

"У рамках підгрупи із безпеки українська сторона укотре порушила питання повернення до лінії розмежування, встановленої Меморандумом від 19 вересня 2014 року і демілітаризації Дебальцевого", - написала в середу ввечері після засідання ТКГ у Мінську прес-секретар представника України в ТКГ, другого президента України (1994-2005) Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

Крім того, за її словами, окремо українська сторона висловила сподівання на те, що найближчим часом буде завершено розслідування загибелі малазійського Боїнгу 18 липня 2014 року і покарано винних.

Також на переговорах порушувалося питання безпеки співробітників Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ. "На території ОРДЛО патрулі СММ знову і знову стикаються з агресією і загрозами у свою адресу. Залишаються безкарними винні у загибелі представника місії в квітні 2017 року. Ми вимагаємо знайти і покарати причетних до цієї трагедії. Ми наполягаємо на допуску СММ до усієї території ОРДЛО, зокрема, до усієї лінії українсько-російського кордону. Розцінюємо недопуск і насильство щодо СММ ОБСЄ як цілеспрямовані зусилля з примусу місії до припинення своєї діяльності в ОРДЛО", - написала Д.Оліфер.

У засіданні гуманітарної підгрупи, за словами Д.Оліфер, узяла участь уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська. У цій підгрупі триває робота за погодженням списків людей, які мають бути звільнені.

"Українська сторона надала інформацію про осіб, причетних до кримінальних злочинів, що не мають відношення до конфлікту. Є домовленість про те, що цих людей не буде в списках, які запитує ОРДЛО", - повідомила Д.Оліфер.

Крім того, за її словами, Україна отримала від ОРДЛО офіційне підтвердження про утримання 70 осіб з 132, яких Київ вимагає звільнити. "Найближчим часом очікаємо підтвердження утримання ще шістьох осіб, зокрема, і журналіста Станіслава Асєєва (Васіна)", - повідомила прес-секретар представника України в ТКГ.

Ключове питання, порушене українською стороною на політичній підгрупі, - вимога скасування указу президента РФ про визнання документів, виданих нелегітимною владою ОРДЛО; відмова від захоплення українських підприємств в ОРДЛО, від рублевої зони, від встановлення псевдокордонів в ОРДО, розповіла Д.Оліфер.

Реклама
Реклама

ОСТАННЄ