Події

Правоохоронці допитують підозрюваного в замаху на Осмаєва і Окуєву

Правоохоронці допитують підозрюваного в замаху на учасників АТО Адама Осмаєва і Аміну Окуєву, який зараз перебуває на стаціонарному лікуванні у лікарні в Києві, повідомив глава Нацполіції України Сергій Князєв.

"Підозрюваного затримано, зараз він перебуває на стаціонарному лікуванні, однак з ним проводяться активні слідчі дії. Саме в цей час триває його допит. Я не акцентуватиму увагу на його прізвищі, першому або другому, його особистість буде встановлено законним шляхом", - сказав він журналістам у Дніпропетровську в п'ятницю.

С. Князєв також наголосив, що підозрюваного затримано саме завдяки діям А. Окуєвої.

Як повідомлялося, 1 червня в Києві стався замах на учасників АТО, які служили в лавах батальйону поліції "Київ-2", А. Осмаєва і А. Окуєву.

За попередніми даними поліції, нападник, чоловік, який представився іноземним журналістом, заздалегідь домовився з подружжям про зустріч. "Коли вони сіли в автомобіль, невідомий дістав з коробки пістолет Глок і вистрілив у груди Осмаєва. У відповідь Аміна зі свого пістолета Макарова зробила кілька пострілів у стрілка", - наголошується в повідомленні поліції.

У нападника виявлено закордонний паспорт громадянина України на ім'я Олександр Дакар.

Правоохоронці розглядають як основну версію вчинення злочину патріотичну позицію подружжя. За фактом замаху на вбивство двох і більше осіб розпочато кримінальне провадження за ст. 15 год. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України.

Ще одна з версій замаху - замовне вбивство, підготовлене російськими спецслужбами, повідомив народний депутат з фракції "Народний фронт", радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

Водночас у Служби безпеки України немає підтвердженої інформації про причетність російських спецслужб до цього замаху. "Наразі таких даних у нас немає, передусім підтверджених даних", - сказав заступник начальника ГУ СБУ в Києві та Київській області Павло Данюков на брифінгу 2 червня.

Станом на ранок 2 червня стан здоров'я А. Осмаєва і та його нападника стабільний з деякою позитивною динамікою, повідомив лікар Київської міської клінічної лікарні №17 Володимир Галик. Вранці лікар повідомляв, що постраждалі в реанімаційному відділенні, на штучній вентиляції легенів.

У лютому 2012 року А. Осмаєв затримали в Одесі правоохоронні органи України за підозрою у скоєнні вибуху в одеській квартирі. Слідство також підозрювало, що він разом зі спільником готував замах на президента Росії Володимира Путіна. У вересні 2013 року в Росії був засуджений до 10 років позбавлення волі другий фігурант цієї справи Ілля П’янзін, якого Україна екстрадувала до Росії.

Європейський суд з прав людини рекомендував Україні не видавати А. Осмаєва Росії, після чого Україна вирішила призупинити процес екстрадиції. 19 листопада 2014 року після понад 2,5 років ув'язнення його звільнили з-під варти.

У лютому 2015 року А. Османа було обрано новим командиром батальйону імені Джохара Дудаєва після загибелі Іси Мунаєва.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ