Події

ВР провалила ухвалення закону "Про ТОВ"

Народні депутати в четвер відмовилися приймати в цілому законопроект "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю" (№466), направивши його на повторне друге читання.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", за ухвалення документа в цілому проголосувало 184 народних депутата за необхідному мінімумі в 226, після чого 235 голосами він був відправлений на доопрацювання.

Перед цим Раді не вдалося також підтвердити низку поправок, підтриманих профільним комітетом з питань економічної політики.

Його глава Андрій Іванчук зазначив, що відмова від цих правок погіршує законопроект, проте в разі прийняття він все одно став би значним кроком у поліпшенні корпоративного законодавства в Україні, в якому діяльність ТОВ досі регулюється всього 14 статтями закону про господарські товариства від 1991 року .

Законопроект про ТОВ мав би врегулювати найбільш масову форму ведення бізнесу в Україні, оскільки ТОВ налічується близько 500 тис. порівняно з 16 тис. АТ. Найбільш очікуваними змінами, закладеними в документі, є можливість укладення корпоративного договору, конвертація боргу в капітал, звернення стягнення на частку в капіталі ТОВ, створення наглядової ради.

Перед ухваленням законопроекту було розпочато інформаційну кампанію про те, що законопроект порушить права спадкоємців. Зокрема, креативний продюсер департаменту журналістських розслідувань телеканалу "1 + 1", редактор телепрограми "Гроші" Олександр Дубинський звинуватив А.Іванчука в спробі допомогти партнерам загиблого народного депутата Ігоря Єремєєва нібито позбавити прав його спадкоємців.

Питання регулювання прав спадщини було одним з найбільш суперечливих і під час обговорення в залі Верховної Ради. Для компромісу А.Іванчук відкинув звинувачення про нібито наявні в проекті ризики для спадкоємців і запропонував додатково внести норму, що право на спадщину гарантується відповідним законом.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ