Події

Рішення суду про заочне розслідування відносно Януковича у справі "Укртелекому" ухвалено 2 роки тому і з порушеннями – адвокат

Поширена в понеділок інформація про рішення Печерського районного суду Києва про початок заочного досудового розслідування у справі "Укртелекому" не нова - це рішення було винесено ще 27 липня 2015 року, повідомив адвокат, що представляє інтереси екс-президента України Віктора Януковича, Віталій Сердюк.

"Ця інформація дворічної давини. Рішення Печерського районного суду було винесено ще в липні 2015 року. До цього часу про це рішення замовчувалося, оскільки воно прийнято з очевидними порушеннями процесу – на момент його винесення розшук Віктора Януковича Інтерполом був припинений. А в законі на той час містилася однозначна вимога, що особа, проти якого порушувалась справа, мала перебувати міжнародному розшуку", - цитує його прес-служба адвокатського об'єднання "Aver Lex".

Крім того, за словами адвоката, ці порушення стали предметом оскарження в Європейському суді з прав людини адвокатами з британської компанії JHA LLP (Joseph Hage Aaronson LLP) і це зазначено в прес-релізі від 19 жовтня 2015 року.

22 травня генеральний прокурор України Юрій Луценко повідомив про завершення досудового розслідування в справі незаконної приватизації "Укртелекому", і що вже отримано дозвіл суду на заочне засудження екс-президента України Віктора Януковича, екс-прем'єра Миколи Азарова, колишнього міністра фінансів Юрія Колобова і очікується рішення суду про дозвіл заочного засудження колишнього першого віце-прем'єра Сергія Арбузова.

Пізніше в коментарі журналістам Ю. Луценко пояснив: "Що стосується Азарова. Так, дійсно, ми завершили слідство у справі про розкрадання 220 млн під час створення спеціальної системи зв'язку України. Особисто Янукович дав доручення Азарову, той – міністру фінансів, а потім вони незаконно внесли зміни до бюджету, який проголосував парламент, і ці кошти були проплачені з державного бюджету".

Генпрокурор заявив, що наразі слідство завершено. "І у нас є обґрунтовані підозри щодо Януковича, Азарова, Колобова, Арбузова та низки інших, більш дрібних посадових осіб. На цей момент ми передали до суду клопотання про дозвіл ведення досудового процесу... і отримали дозвіл на заочку" щодо Януковича, Азарова, Колобова, чекаємо – щодо Арбузова", - додав Ю. Луценко.

Пізніше прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган уточнила, що Генпрокуратура отримала дозвіл суду на проведення спецрозслідування щодо екс-президента України В. Януковича та екс-міністра фінансів Ю. Колобова у справі про незаконну приватизацію "Укртелеком", а рішення щодо заочного засудження екс-прем'єра М.Азарова і екс-першого віце-прем'єра С. Арбузова очікуються найближчим часом.

Вона також поінформувала, що після отримання дозволів суду провадження буде передано до суду.

"У проваджені доведено заниження вартості пакета акцій "Укртелеком" на 1 623 млн грн, підтверджено незаконне виділення з державного бюджету України 220 млн грн, у зв'язку з чим повідомлено про підозру Януковичу, Азарову, Колобову, Арбузову і ще кільком особам", - повідомляє Л. Сарган.

Також накладено арешт на 100% корпоративних прав ТОВ "Трімоб" на 92,79% акцій ПАТ "Укртелеком".

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ