Події

Генпрокуратура очікує рішення суду про заочне засудження Азарова і Арбузова у справі про незаконну приватизацію "Укртелекому"

Генпрокуратура України отримала дозвіл суду на проведення спецрозслідування щодо екс-президента України Віктора Януковича та екс-міністра фінансів Юрія Колобова у справі про незаконну приватизацію "Укртелеком", а рішення щодо заочного засудження екс-прем'єра Миколи Азарова і екс-першого віце-прем'єра Сергія Арбузова очікуються найближчим часом, уточнює прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган.

"Слідче управління Генпрокуратури з розслідування злочинів, вчинених злочинними організаціями, проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні про невиконання покупцем пакета акцій ПАТ "Укртелеком" умов приватизації, незаконного виділення з державного бюджету України 220 млн грн і приватизації 92,7906% державного пакета акцій ПАТ "Укртелеком" за заниженою вартістю", - написала Л. Сарган на своїй сторінці у Facebook у понеділок удень.

"Отримано дозвіл суду на проведення спеціального розслідування щодо Януковича і Колобова. Рішення суду про дозвіл на проведення спеціального розслідування щодо Азарова і Арбузова очікуються найближчим часом", - уточнила прес-секретар генпрокурора.

Також вона поінформувала, що після отримання дозволів суду провадження буде направлено до суду.

"У провадженні доведено заниження вартості пакета акцій "Укртелеком" на 1 623 млн грн, підтверджено незаконне виділення з державного бюджету України 220млн грн, у зв'язку з чим повідомлено про підозру Януковичу, Азарову, Колобову, Арбузову та інших осіб", - повідомляє Л. Сарган.

Також накладено арешт на 100% корпоративних прав ТОВ "Трімоб" на 92,79% акцій ПАТ "Укртелеком".

Раніше в понеділок під час воркшопу Transparency International в Києві Ю. Луценко заявив, що Генеральна прокуратура України направила до суду клопотання про дозвіл на заочну форму засудження М.Азарова. "Що стосується Азарова - ми завершили розслідування і передали до Печерського суду клопотання про дозвіл на заочну форму засудження", - сказав генпрокурор.

Пізніше в коментарі журналістам генпрокурор пояснив: "Що стосується Азарова. Так, дійсно, ми завершили слідство у справі про розкрадання 220 млн під час створення спеціальної системи зв'язку України. Особисто Янукович дав доручення Азарову, той – міністру фінансів, а потім вони незаконно внесли зміни до бюджету, який проголосував парламент ці кошти були проплачені з державного бюджету".

Генпрокурор заявив, що наразі слідство завершено. "І у нас є обґрунтовані підозри щодо Януковича, Азарова, Колобова, Арбузова і низки інших, більш дрібних посадових осіб".

"На цей момент ми передали до суду клопотання про дозвіл ведення досудового процесу...і отримали дозвіл на заочку" щодо Януковича, Азарова, Колобова, чекаємо – щодо Арбузова", - додав Луценко Ю.

Як повідомлялося, М.Азаров обіймав посаду прем'єр-міністра України з 11 березня 2010 року до 28 січня 2014 року. Після "Євромайдану" в лютому 2014 року він виїхав з країни. Згодом екс-прем'єр неодноразово виступав на російському телебаченні, де й повідомив, що нині проживає на території РФ.

Раніше Генпрокуратура України висунула звинувачення екс-прем'єру за ч. 2 ст. 364 ("зловживання службовим становищем, яке спричинило тяжкі наслідки) Кримінального кодексу України.

За версією прокуратури, М.Азаров, перебуваючи на посаді прем'єр-міністра, незаконно припинив восени 2012 року перевірку порушень у діяльності держпідприємства "Антонов". Унаслідок цих дій, за даними ГПУ, державі було завдано збитків в особливо великих розмірах на суму понад 37 млн гривень (1,7 млн доларів). Український суд за клопотанням прокуратури дав санкцію на арешт Азарова.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ