Події

Внесено 30 млн грн застави за заступника Кернеса

Заставу за заступника міського голови Харкова Тетяну Овіннікову, підозрювану у справі про виділення землі псевдожитлово-будівельним кооперативам (так звана кооперативна схема), внесено до закінчення терміну, і вона не буде заарештована, повідомила її адвокат Юлія Плетньова.

"Заставу сплачено, повну сумe сьогодні внесено. Друзі, близькі, знайомі (вносили гроші - ІФ), загалом, як то кажуть, усім білим світом збирали. Підтверджувальні документи вже надано до суду", - сказала Ю.Плетньова кореспонденту агентства "Інтерфакс-Україна".

Як повідомлялося, 12 травня генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що справа про розкрадання 650 га землі за т. з. кооперативною схемою рухається вперед.

"Апеляційний суд м. Києва погодив клопотання про арешт одного з ймовірних членів організованої злочинної групи - заступника міського голови м. Харкова (з питань містобудування, архітектури та земельних відносин Тетяни - ІФ) Овіннікової з можливістю застави в 30 млн грн", - написав Ю.Луценко на своїй сторінці у Facebook.

Пізніше адвокат Т.Овіннікової Ю.Плетньова повідомила кореспонденту агентства "Інтерфакс-Україна", що її підзахисну не заарештовано.

"Так, дійсно, прокуратура оскаржила рішення Печерського райсуду Києва про (запобіжний захід - ІФ) заставу 5 млн грн. Апеляційний суд Києва скасував рішення суду першої інстанції й ухвалив своє. Він задовольнив клопотання прокуратури про арешт, встановивши можливість внесення застави 30 млн грн. Термін внесення застави закінчується у вівторок. Нині Тетяна Іванівна на волі, оскільки попередній запобіжний захід не був пов'язаний із триманням під вартою", - сказала Ю.Плетньова.

Прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган у Facebook поінформувала, що Головне слідче управління Генпрокуратури здійснює досудове розслідування в кримінальному провадженні від 08.11.2014 за фактами здійснення посадовими особами Харківської міської ради кримінальних злочинів, передбачених ч. 4 ст. 190, ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 255, ч. 2 ст. 364 КК України.

Прокуратура встановила, що посадові особи Харківської міської ради всупереч вимогам чинного законодавства, шляхом створення протягом 2008-2014 років понад 90 обслуговуючих кооперативів, засновниками й учасниками яких були особи з їхнього близького оточення, сприяли їм у виготовленні відповідних правовстановлюючих документів і незаконно присвоїли земельні ділянки, що належать територіальній громаді Харкова, загальною площею більше ніж 650 га вартістю понад 4 млрд грн.

Під час досудового розслідування встановлено, що до скоєння зазначених кримінальних злочинів, разом з іншими особами, причетна Т.Овіннікова.

За цим фактом їй повідомлено про підозру в здійсненні у складі організованої групи кримінальних злочинів, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 190 і ч. 2 ст. 364 КК України, тобто пособництво в незаконному заволодінні шахрайським шляхом земельними ділянками на території м. Харкова в інтересах третіх осіб.

Загалом, за даними слідства, Т.Овіннікова, діючи у складі організованої групи спільно з іншими посадовими особами, сприяла заволодінню земельними ділянками на території Харкова загальною площею 25,1178 га, чим викликала збитки територіальній громаді міста на загальну суму понад 128,7 млн грн.

Як повідомлялося, раніше в березні Головне слідче управління спільно з департаментом процесуального керівництва з кримінальних проваджень слідчих центрального апарату Генеральної прокуратури України у рамках розслідування справи про виділення землі псевдожитлово-будівельним кооперативам (т. з. кооперативна схема) оголосили про підозру Т.Овінніковій.

Її підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 190 (шахрайство), ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) КК України.

У Харкові слідчі Генпрокуратури за силової підтримки СБУ здійснювали 15 вересня 2016 р. низку обшуків у справі про виділення 600 га землі за т. з. кооперативною схемою. Зокрема, обшук відбувся в готелі "Національ", де живе міський голова Харкова Геннадій Кернес. Крім того, обшуки відбувалися в кількох департаментах міськради.

Г.Кернес 26 грудня 2016 р. заявив журналістам, що вважає справу політично ангажованою.

Обшуки у рамках цієї справи відбувалися в міськраді також у лютому 2017 р.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ