Події

ГК "Парус" вважає тиском застосування до неї санкцій та оскаржуватиме їх

Група компаній "Парус" вважає рішення Ради національної безпеки і оборони (РНБО) України про застосування санкцій до низки компаній, що входять до неї, тиском і має намір оскаржувати його.

Така інформація оприлюднена на сайті групи компаній у вівторок.

"Парус" - це група українських компаній. Потрапляння до списку санкцій щодо групи компаній "Парус" не є правомірним, буде нами оскаржено і сприймається нами як тиск", - констатується в повідомленні.

Раніше, ще до набуття чинності рішення РНБО, на сайті ГК було опубліковано пояснення, в якому група наполягала на своєму українському статусі.

Згідно з ним, авторами програмних продуктів "Парус" є громадяни України, що підтверджується свідченнями, виданими Державною службою інтелектуальної власності України.

"Компанії, які постачають і супроводжують програмні продукти "Парус", - суто резиденти України з українським менеджментом, відомості про яких внесені до Реєстру виробників та розповсюджувачів програмного забезпечення, який веде Державна служба інтелектуальної власності України, а сам процес постачання та супроводу контролює розробник", - зазначено в поясненні.

Крім того, повідомляється, що функціональні специфікації програмних продуктів "Парус" забезпечують належний рівень захисту інформації в системі, а процедури розробки, супроводу і управління конфігурацією програмного забезпечення підтримуються розробником - гарантії безпеки для використання в державних органах і установах, що підтверджується актуальними експертними висновками Адміністрації Держспецзв'язку України.

У поясненні також зазначено, що в першій половині 90-х років минулого століття бізнес-проект "Парус" розвивався за схемою партнерських відносин між засновниками, як з російського, так і з українського боку. Схема бізнес-взаємодії передбачала, що розвитком і супроводом одних програмних продуктів як в Україні, так і в Росії, займається один центр розробки (ЦР), а супроводом інших програмних продуктів, відповідно, інший ЦР. Однак виявилися суттєві недоліки обраної схеми, зокрема недоцільність одночасної підтримки кількох релізів низки різних модулів програмного забезпечення, актуальних для законодавства як України, так і Росії. До того ж, зміни в законодавстві обох країн були все більш значними і стрімкими. Протягом 1999-2003 років відбулося повне відокремлення компаній з обох сторін.

Вже з середини 2003 року група компаній "Парус" почала розробляти виключно національний програмний продукт, якість і безпеку якого підтверджена численними свідченнями, висновками і сертифікатами.

На сайті групи також зазначено, що вона є однією з найбільших софтверних компаній України, які розробляють ПЗ для управління підприємством.

Крім Центру розробки, за час своєї діяльності центральний офіс розвинув регіональну мережу, яка налічує 28 регіональних представництв і понад 20 дилерських компаній. Загальна кількість співробітників – понад 550 фахівців, з яких понад 250 працюють у Києві.

Кількість інсталяцій перевищує 200 тис., ПЗ працює в понад 20 тис. організацій.

Згідно з презентацією розміщеної на сайті ГК, серед її клієнтів вказані Адміністрація президента, Служба безпеки України, Міністерство юстиції, Міністерство оборони, Міністерство внутрішніх справ, Міністерство економрозвитку і торгівлі, Держфінінспекція, Міністерство закордонних справ, Антимонопольний комітет України, Верховний Суд і низка інших судів. Серед клієнтів - "Укртелеком", "Укрнафта", "Укргазвидобування", великі виробничі, страхові, транспортні, торгові компанії.

Серед власників "Парус-Україна", згідно з презентацією, - російська корпорація "Парус", проте вже з 2012 року співвласниками її є фізособи-резиденти України Дмитро Морозов і Тетяна Федоренко.

Як повідомлялося, кількість українських компаній, щодо яких указом президента України №133 від 15 травня введено санкції, збільшилася з шести до 66 за рахунок постачальників IT-систем і IT-послуг.

Санкції були введені, зокрема, проти російського ТОВ "Корпорація "Парус" і низки компаній, що входять до української ГК "Парус".

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ