Події

Артефакти зі Стародавнього Єгипту, що зберігаються в Києво-Печерському заповіднику, потрібно відреставрувати та експонувати - Ніщук

Давньоєгипетські артефакти, що зберігаються у фондах Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, мають експонуватися, вважає міністр культури України Євген Ніщук.

"За оцінками фахівців, вони (давньоєгипетські артефакти – ІФ) перебувають у гарному стані, і неправильно, коли вони лежать і про них знає десяток фахівців, а люди не знають і не бачать. Це трохи неправильно, на мою думку", - сказав міністр журналістам у п'ятницю після презентації колекції старожитностей Стародавнього Єгипту у Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", журналістам показали з артефакти – мумію жінки, дві кришки саркофага і мумію нільського крокодила.

Згідно з прес-релізом, ці експонати потрапили до Києва в другій половині XIX ст. і, очевидно, перебували спочатку в приватних колекціях єпископа Порфирія (Успенського), а також Богдана та Варвари Ханенків.

Є. Ніщук зазначив, що ці експонати для постійної експозиції необхідно реставрувати: "Зараз треба реставрувати для гідного і постійного експонування... для цього потрібно знайти кошти".

"Більше того, коли вони будуть відреставровані, треба буде створити місце, в якому можна постійно і безпечно експонувати артефакти", - додав він.

За його словами, ці артефакти зберігалися у фонді Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника і були "виявлені" в результаті звірення музейних фондів.

Під час презентації було зазначено, що єгипетські артефакти експонувалися в 40-70 і 70-90 роки минулого століття.

Як наголошується в прес-релізі, ці експонати використовувалися в атеїстичній пропаганді і експонувалися на численних виставках, зокрема "Печери і муміфікація" (1949-1977 рр.), "Історія лаврських печер" (1977-1990 рр..). А в 1991 році кришки саркофагів були представлені на виставці "Давньоєгипетські пам'ятники з музеїв СРСР".

Вчені визначили, що саркофаги належать до періоду нового царства Стародавнього Єгипту 1085-656 р. до н. е. На них нанесені традиційні зображення і написи, пов'язані з культом мертвих в Єгипті, що прославляють давньоєгипетських богів.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ