Події

"Укртрансгаз" передасть свої корпоративні права "Магістральним газопроводам України"

ПАТ "Укртрансгаз" передасть свої корпоративні права ПАТ "Магістральні газопроводи України" ("МГУ") в рамках відділення оператора газотранспортної системи (ГТС) від НАК "Нафтогаз України", повідомив віце-прем'єр-міністр України Володимир Кістіон.

"Робоча група щодо прискорення реформи "Нафтогазу" схвалила спосіб відділення оператора ГТС. Точніше, спосіб забезпечення майном нового оператора ГТС – ПАТ "Магістральні газопроводи України". Юридично це буде передача корпоративних прав від "Укртрансгазу" до "МГУ" (шляхом виділення)", - написав він на своїй Facebook-сторінці.

В.Кістіон додав, що такий алгоритм розробила підгрупа під керівництвом першого заступника міністра енергетики Галини Карп за участю всіх зацікавлених сторін і міжнародних партнерів.

"Вироблення спільного рішення відбувалася протягом значного часу, поки ми не погодили всі можливі суперечності", - резюмував В.Кістіон.

Як повідомлялося, на початку квітня В.Кістіон заявив, що робоча група з реформування "Нафтогазу України" підготувала варіант передачі майна від ПАТ "Укртрансгаз" до ПАТ "Магістральні газопроводи України" без виникнення податкових зобов'язань і непосильних фінансових витрат для нового оператора.

Кабінет Міністрів 9 листопада 2016 року вирішила створити ПАТ "Магістральні газопроводи України" в рамках поділу НАК "Нафтогаз України" за напрямками діяльності.

За рішенням уряду, майно, що використовується наразі "Укртрансгазом" для транспортування газу, має бути передане "МГУ" протягом 30 днів з моменту набуття чинності остаточного рішення Стокгольмського арбітражу в суперечці між "Нафтогазом України" і російським "Газпромом" за угодами на період 2009-2019 рр.

На початку квітня 2017 року "Нафтогаз України", "Укртрансгаз", Snam (Італія) і Eustream (Словаччина) підписали меморандум про взаєморозуміння у спільній оцінці можливостей співпраці у використанні і розвитку ГТС України.

У рамках меморандуму компанії проведуть спільну оцінку можливостей використання та посилення ГТС, щоб зробити її більш ефективною, сучасною та конкурентоспроможною. Реалізація цього проекту допоможе підвищити ліквідність і безпеку поставок на газовому ринку як України, так і ЄС, що повністю відповідає стратегії енергетичної безпеки ЄС.

"Укртрансгаз", 100% якого належить НАК "Нафтогаз України", експлуатує систему магістральних газопроводів і 12 підземних сховищ газу країни.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ