Події

МЗС: Нові санкції проти Сирії – адекватна міра у разі застосування хімічної зброї

У Міністерстві закордонних справ України підтримують рішення США про введення нового пакета санкцій стосовно сирійських високопоставлених осіб і вчених-дослідників, пов'язаних із сирійською програмою озброєння масового знищення, а також вважають необхідним залучення до відповідальності винних у застосуванні хімічної зброї в Сирії.

"Застосування хімічної зброї в Сирії ... є кричущим порушенням міжнародного права, а всі винні в таких злочинах мають бути притягнуті до відповідальності. У Міністерстві закордонних справ України вважають адекватною мірою введення з боку США цільових санкцій у зв'язку з застосуванням хімічної зброї в Сирії", - йдеться в коментарі МЗС, поширеному у вівторок.

У зовнішньополітичному відомстві зазначили, що непостійний член РБ ООН Україна виступає за необхідність введення Радою безпеки заходів згідно з главою VII Статуту ООН у відповідь на порушення Конвенції 1993 р. про заборону розробки, виробництва, накопичення і застосування хімічної зброї та про її знищення (КХО) і Резолюції РБ ООН №2118 (2013) про взяття під міжнародний контроль і ліквідації сирійської програми хімічної зброї.

Україна також послідовно виступає за неухильне дотримання ключових положень міжнародно-правових документів у галузі нерозповсюдження зброї масового ураження.

Як повідомлялося, 12 січня Мінфін США оголосив про введення нового пакета санкцій стосовно 18 високопоставлених представників збройних сил Сирії і вчених-дослідників, пов'язаних з сирійської програмою озброєнь масового знищення. Крім індивідуальних санкцій стосовно високопоставлених сирійських військових, до списку внесені армійські структури - ВПС Сирії, сили протиповітряної оборони Сирії, Сирійська арабська армія, Сирійський арабський військовий флот і Сирійська арабська республіканська гвардія.

"Сирійський режим використовував хімічну зброю як мерзенний акт, що порушує усталені світові норми проти виробництва та використання хімічної зброї", - йдеться в документі.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ