Події

Суд РФ визнав сина Мустафи Джемілєва Хайсера громадянином України, який не має підстав перебувати на території РФ

Астраханський обласний суд (РФ) у своєму визначенні визнав сина народного депутата України, уповноваженого президента України у справах кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва Хайсера громадянином України, заявляє адвокат Микола Полозов.

"Рішення про встановлення адміністративного нагляду щодо Хайсера Джемілєва скасовано. Ключовий аргумент жодних-яких застережень. Фраза в апеляційному визначенні: "після відбуття покарання Джемілєв Х. М. не має законних підстав для перебування на території Російської Федерації і підлягає відбуттю на територію іноземної держави", вселяє стриманий оптимізм", - написав М.Полозов на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

При цьому він опублікував скан-копію постанови суду, з якого слідство надало висновок, і заявив, що має намір зустрітися з Х. Джемілєвим у колонії. "Останній день перед звільненням заручника", - написав М.Полозов.

Як повідомлялося, раніше М.Полозов заявив, що Х. Джемілєв буде звільнений у п'ятницю, 25 листопада. "У п'ятницю очікується звільнення четвертого заручника з-поміж десятків незаконно утримуваних у РФ громадян України - Хайсера Джемілєва", - повідомив він у понеділок.

Адвокат Марк Фейгін також підтвердив цю інформацію", оскільки термін його (Х. Джемілєва – ІФ) укладення закінчується", але не виключив можливості виникнення перешкод у процесі звільнення сина політика.

Як повідомляється, Краснодарський крайовий суд на підставі вердикту присяжних у червні 2015 року засудив Г. Джемілєва до п'яти років колонії загального режиму за вбивство з необережності, розкрадання і зберігання зброї. У вересні термін був зменшений на півтора року у зв'язку з закінченням строку давності за статтею про вбивство. Він був відправлений у колонію N10 в Астрахані 11 листопада 2015 року.

У лютому 2016 року Радянський райсуд Астрахані розглядав клопотання про умовно-дострокове звільнення Х. Джемілєва і відхилив його. У квітні обласний суд залишив це рішення без зміни.

Згідно з матеріалами справи, в травні 2013 року Х. Джемілєв таємно викрав з будинку батька в Бахчисараї (Крим) карабін з оптичним прицілом і патрони до нього. Він переніс зброю до свого будинку, розташованому по сусідству, де зберігав на шафі в спальні. Вдень 27 травня 2013 року Х. Джемілєв дістав і зарядив карабін, після чого почав переміщатися будинком, прицілюючись з вікон через оптичний приціл у птахів та інші об'єкти. Перебуваючи у ванній кімнаті на другому поверсі, підсудний вистрелив з вікна у голову друга сім'ї Джемілєвих, який працював у городі, Февзі Едемова.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ