Події

Кількість вибухів і обстрілів на Донбасі цього тижня була найбільшою з початку року

У Спеціальній моніторинговій місії (СММ) ОБСЄ зафіксували найбільшу кількість випадків порушення режиму припинення вогню уздовж лінії розмежування сторін у зоні проведення в АТО на Донеччині з початку року, наголошує перший заступник голови СММ ОБСЄ Олександр Хуг.

"Минулого тижня кількість порушень режиму тиші, зафіксованих СММ ОБСЄ, перевищила на 160% порівняно з тим, що було раніше. Це була найбільша кількість обстрілів з початку року", - сказав О. Хуг на брифінгу в четвер у Києві.

Він також зазначив, що більшість порушень (3444) – це вибухи з мінометів, танків, зенітних установок і артилерії. "Давайте відзначимо, що більшість з цих вибухів – це не просто статистика, більшість з цих порушень відбуваються навколо густонаселених районів... масове насильство відбувається поблизу Маріуполя, неподалік від Мар'їнки і Попасної", - розповів О. Хуг.

Він також наголосив, що за останній тиждень спостерігачі СММ ОБСЄ зафіксували збільшення вдвічі смертельних випадків серед місцевого населення порівняно з минулим тижнем.

"Цифри демонструють збільшення насильства. Це необхідно припинити, зробити важливі кроки, одним з яких має бути повна імплементація рамкової Тристоронньої угоди контактної групи щодо розведення сил і засобів від 21 вересня", - зазначив заступник голови СММ ОБСЄ.

О. Хуг розповів, що розведення сил і засобів, передбачених у Петровському і Золотому, дійсно працює. "Наші спостерігачі не зафіксували там порушення режиму припинення вогню", - поінформував він.

Водночас, він зазначив, що в Станиці Луганській досі не вдається підтримувати режим тиші. "У Станиці Луганській сторони також домовилися відвести сили і засоби. Однак не відбулося ніяких поступок у цьому напрямі. Сторони досі перебувають менш ніж у 300 метрах один від одного, кожен день наші спостерігачі бачать воронки від вибухів...війська потрібно розвести", - заявив О. Хуг.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ