Події

Місія МВФ завершила роботу в Києві до кінця тижня

Місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) до кінця тижня завершить роботу в Києві, повідомив заступник голови Національного банку України (НБУ) Олег Чурий.

"Сьогодні або завтра МВФ підготує звіт за підсумками діяльності в Україні", - сказав він на прес-конференції в Києві в четвер.

За його словами, НБУ успішно виконав свої завдання в рамках програми співпраці з МВФ. Водночас він відзначив наявність ризиків невиконання інших вимог Фонду і, відповідно, отримання відстрочки транша.

Як повідомлялося, місія МВФ розпочала роботу в Україні 3 листопада.

Глава НБУ Валерія Гонтарева допускає зрив отримання Україною до кінця року четвертого кредитного транша МВФ у рамках програми EFF через зволікання Верховною Радою реалізації реформ.

Відкрита МВФ у березні 2015 року чотирирічна програма EFF загальним обсягом SDR12,348 млрд (близько $17,25 млрд) з першим траншем у $5 млрд спочатку передбачала щоквартальний перегляд програми, виділення в 2015 році ще трьох траншів по SDR1,18 млрд (близько $1,65 млрд) і зменшення квартальних траншів у 2016-2018 роках до SDR0,44 млрд ($0,61 млрд).

Україна змогла отримати з невеликою затримкою другий транш за цією програмою на $1,7 млрд на початку серпня 2015 року, після чого виникла тривала пауза в зв'язку з невиконанням низки умов, політичною кризою та зміною уряду.

Після приходу нового Кабміну на чолі з Володимиром Гройсманом у квітні переговори про продовження фінансування були відновлені, проте МВФ вирішив виділити третій транш у розмірі $1 млрд лише в середині вересня.

Згідно з переглянутим графіком виділення фінансування, подальше виділення коштів планується щоквартально за підсумками виконання критеріїв ефективності, зокрема, четвертий транш у розмірі $1,3 млрд – в середині листопада цього року. Найбільший транш заплановано в першому кварталі 2017 року – понад $1,986 млрд, після чого розмір двох наступних буде скорочено до $1,33 млрд, а решти п'яти – до $735 млн.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ