Події

Україна і Грузія мають намір створити СП для здійснення залізничного поромного сполучення між країнами

ПАТ "Укрзалізниця" і АТ "Грузинська залізниця" мають намір створити спільне підприємство, яке буде здійснювати пряме залізнично-поромне сполучення між портом "Чорноморськ" (раніше – Іллічівський порт, Одеська обл.) і грузинськими портами Поті і Батумі.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", про це повідомив міністр інфраструктури Володимир Омелян на брифінгу в п'ятницю.

"Відбулася дуже плідна зустріч з грузинською стороною, під час якої обговорювалася спільна ідея, вже підтримана "Укрзалізницею", щодо створення спільного підприємства Укрзалізниці та залізниці Грузії з приводу поромної переправи між портом Іллічівськ і Грузією", - сказав міністр.

В.Омелян зазначив, що створення такого підприємства принесе стабільність на ринку поромного сполучення, посилить конкуренцію, мінімізує факти зловживання при ціноутворенні.

"Готові розпочати переговори негайно", - зазначив міністр.

Як повідомлялося, Україна і Грузія на рівні урядів в рамках Міжнародного морського форуму в Батумі 13 вересня 2016 року уклали угоду про організацію прямого міжнародного залізничного сполучення через порти обох країн.

Раніше "Укрзалізниця" закликала морських перевізників, що працюють між Україною і Грузією через порт "Іллічівськ", у завантаженні поромів віддавати перевагу вагонам, а не автомобілям.

У компанії стверджують, що відсутність пріоритету завантаження поромів вагонами і порушення графіка їх руху призвело до скупчення до кінця серпня на станції Іллічівськ близько 200 навантажених вагонів в серпні 2016 року.

Раніше В.Омелян заявив, що Україна розраховує залучити поромних операторів з Грузії, Азербайджану і Туреччини для вирішення проблем простою транзитних вантажів, зокрема, в порту "Іллічівськ".

На зазначених маршрутах працюють два оператори: українська судноплавна компанія "Укрферрі", у розпорядженні якої - три пороми місткістю 50 універсальних залізничних вагонів і 50 великовантажних автомобілів ТIR, а також болгарська судноплавна компанія Navibulgar з двома поромами місткістю 108 вагонів або 100 великовантажних автомобілів.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ