Події

Суд Франції викликав главу МВФ Крістін Лагард для дачі свідчень у справі Бернара Тапі

Французький суд виніс рішення викликати директора-розпорядника Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крістін Лагард, повідомляє Sky News.

За попередньою інформацією, мова йде про давнє розслідування щодо К.Лагард, яку звинувачують у злочинній недбалості під час виплати компенсації підприємцю Бернару Тапі в 2008 році. Тоді майбутня глава МВФ обіймала пост міністра фінансів Франції при президенті Ніколя Саркозі.

У 1993 році Б.Тапі, колишній власник футбольного клубу Olympique de Marseille, продав належну йому частку в Adidas AG через державний банк Credit Lyonnais, проти якого він потім висунув звинувачення в обмані у проведенні операції і зажадав компенсації збитку. Продаж акцій було пов'язано з бажанням Б.Тапі обійняти міністерську посаду, несумісним з такими вкладеннями.

Після довгих розглядів комісія суддів встала на сторону Б.Тапі.

Це рішення викликало обурення у Франції, але К.Лагард підписала документи про виплату компенсації бізнесменові. Слідчі підозрюють, що комісія вирішила справу на користь Б.Тапі в обмін на його підтримку Н.Саркозі.

Потім з'ясувалося, що один з адвокатів Б.Тапі був пов'язаний з одним із суддів у комісії, яка прийняла рішення про виплату йому EUR403 млн.

У лютому 2015 року суд Парижа анулював попередню постанову і постановив, що бізнесмен повинен повернути отриману суму.

К.Лагард неодноразово заперечувала висунуті проти неї звинувачення. Передбачалося, що вони можуть перешкодити її повторному призначенню на посаду директора-розпорядника МВФ. Однак у лютому виконавча рада фонду ухвалила француженку на другий термін на цій посаді, починаючи з 5 липня 2016 року.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ