Події

Україна підписала із США угоду про надання кредитних гарантій на $1 млрд

Україна та США в п'ятницю підписали угоду про надання кредитних гарантій обсягом $1 млрд, яка дозволить Україні випустити п'ятирічні єврооблігації та залучити на міжнародних ринках капіталу $1 млрд під ставку до 2% річних до загального фонду державного бюджету.

Як зазначено в повідомленні українського Мінфіну, від української сторони документ підписав міністр Олександр Данилюк, від американської - посол США Джеффрі Пайєтт та уповноважений представник місії USAID Джоель Сандефур.

"Кошти будуть використані на соціальну підтримку найбільш уразливих українців від впливу економічних факторів, у тому числі в результаті приведення тарифів на газ до ринкового рівня", - зазначає Мінфін.

Відомство нагадує, що гарантійна угода є частиною дво- та багатосторонньої економічної підтримки України, що включає чотирирічну програму розширеного фінансування EFF Міжнародного валютного фонду (МВФ), та є вже третьою подібною угодою за останні два роки. В результаті двох попередніх, укладених у 2014-му та 2015 рр., Україна залучила $2 млрд на зовнішніх ринках за рекордно низькими ставками і спрямувала їх на здійснення програми реформ.

Раніше в Мінфіні агентству "Інтерфакс-Україна" уточнювали, що розміщення єврооблігацій під держгарантії США планується після рішення МВФ щодо виділення третього траншу в $1,7 млрд за програмою EFF, яке очікується на початку липня.

Як повідомлялося, перший випуск бондів на $1 млрд під гарантії США Україна розмістила в травні 2014 року. Доходність тоді на 28 базисних пунктів перевищила доходність держоблігацій США з погашенням 30 квітня 2019 року і становила 1,844% річних. Організаторами виступали JP Morgan та Morgan Stanley.

Другий випуск п'ятирічних єврооблігацій на $1 млрд було розміщено 27 травня 2015 року з доходністю, що перевищує аналогічні американські держоблігації на 32 базисні пункти, - 1,847% річних. Організаторами угоди виступили Citi, JP Morgan та Morgan Stanley.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ