Події

Екс-глава "Енергоатом" Деркач заявляє про гіршу ситуацію в галузі за 25 років

Ситуація в ядерній галузі нині є найбільш критичною за весь час існування незалежної України, вважає екс-президент "Енергоатом", народний депутат Андрій Деркач.

"У роботі нині всього сім блоків АЕС, два вишли в аварійний режим впродовж останньої доби. На Запорізькій АЕС працюють два атомні блоки з шести", - наголосив він, коментуючи агентству "Інтерфакс-Україна" зупинки українських атомних блоків, що почастішали.

На думку екс-глави "Енергоатом", востаннє така критична ситуація виникла в середині дев'яностих років минулого століття.

"Чинний міністр палива та енергетики разом з міністром юстиції впродовж трьох місяців вирішують питання розблокування рахунків "Енергоатому". Три місяці! У надзвичайних умовах, що склалися, є гостра необхідність безпосередньо звернутися в МАГАТЕ із заявою про нездатність нинішнього українського керівництва контролювати ядерну енергетику" - вважає А.Деркач.

Він нагадав, що місяць тому вимагав провести спеціальне засідання Ради національної безпеки і оборони з питань забезпечення безпеки роботи АЕС, проте його звернення, як і звернення інших народних депутатів і профспілок "Енергоатому", залишаються без розгляду керівництвом країни.

Раніше цього дня про свою стурбованість ситуацією з частими зупинками українських енергоблоків заявив міністр енергетики і вугільної промисловості Ігор Насалик. Він пов'язав їх з неправильною роботою в галузі останні півтора роки. Міністр наголосив, що однією з ключових проблем є блокування рахунків "Енергоатому".

"Щодо цієї заборгованості вели роботу СБУ і інші органи, які визнали її кримінальною, але на сьогодні виконавчою службою України заблоковані усі рахунки НАЕК "Енергоатом", і причини цього блокування мені незрозумілі. Я вважаю, що це блокування рахунків і неможливість оплачувати комплектуючі "Енергоатомом" створює небезпеку для нашої держави", - сказав І.Насалик.

В п'ятницю уранці після спрацьовування системи автоматичного захисту був відключений від енергомережі енергоблок №2 Южно-Української АЕС. Таким чином, станом на полудень п'ятниці, за даними "Енергоатому", в роботі було 8 з 15 блоків чотирьох робочих АЕС України. На блоці №1 Запорізької АЕС - 154-та доба капітального планового ремонту, на блоці №2 Запорізької АЕС - 96-та доба середнього планового ремонту, на блоці №3 Запорізької АЕС - 34-а доба капітального планового ремонту, на блоці №3 Південно-українських АЕС - 76-та доба капітального планового ремонту, на блоці №2 Рівненської АЕС - 41-ша доба середнього планового ремонту, на блоці №3 Рівненської АЕС - 11-та доба поточного ремонту.

Відключений 18 травня також через випрацьовування електронного захисту блок №4 Запорізької АЕС був підключений наступної доби після усунення пошкодження розрядника фази "С" блокового трансформатора.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ