Події

Американський експерт припустив, що "панамський витік" організувала Росія

Відомий американський економіст і експерт щодо Росії Кліффорд Гедді висунув теорію, що за витоком "панамських документів" могла стояти Росія, пише в суботу американська газета "Вашингтон пост".

К.Гедді, що працював у 1990-ті роки радником в російському Мінфіні, написав у статті, розміщеній на сайті інституту Брукінгса про можливу причетність Москви до організації витоку і навів низку аргументів на доказ своєї ідеї.

Головним аргументом експерта є той факт, що, на його думку, Москва не стала жертвою публікації скандальних "панамських документів". "По суті, в панамських документах майже немає інформації, яка могла б зашкодити російському президенту Володимиру Путіну", - пише газета.

"Водночас у "панамських документах" багато інформації, яка вже поставила у складне становище інших світових лідерів", - наголошується в статті.

На користь цієї ідеї також свідчить і те, що пропозиція передати ці фірми Mossack Fonseca німецькому виданню "Зюддойче цайтунг", імовірно, надійшла від хакера, якого підтримував російський уряд, і саме цей перший контакт унаслідок привів до публікації витоку, зазначається в статті.

Також, на думку К.Гедді, "той факт, що в "панамських документах фігурує так мало американців, може свідчити про те, що дані про них було видалено з метою подальшого використання як інструменту шантажу".

Між тим, сам К.Гедді наголошує, що не впевнений у правильності своїх доводів. "Це не теорія, і навряд чи навіть гіпотеза. Це скоріше припущення щодо того, що необхідно серйозно розслідувати ", - сказав він у коментарі виданню", - додав експерт.

"Вашингтон пост" наголошує, що в ідеї К.Гедді простежується багато невідповідностей, і багато інших відомих експертів вже назвали її непереконливою.

"Можливо, після довгих років вивчення російських інформаційних воєн, припустимо трохи йти в конспірологію", - підсумовує газета.

Як повідомлялося, в Кремлі неодноразово називали публікацію "панамських документів" атакою на президента РФ.

"У самому масиві опублікованого документа Путін не фігурує, і згадок про Путіна жодних немає. І коли ми використовували фрази "притягнуто за вуха", "сфальсифіковано", "сфабриковано", ми мали на увазі, що все це в оболонку путінофобії було одягнене саме під чиюсь оркестровку. А так воно насправді і є", - сказав прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков журналістам у вівторок.

Між тим, згідно із заявою Wikileaks, публікацію "панамських документів" і звинувачення на адресу керівництва Росії фінансувала американська влада разом з Агентством США з міжнародного розвитку та Фондом Сороса.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ