Події

Росіяни, які відбувають покарання в США, не мають жодного відношення до обміну Савченко - МЗС

Росіяни Віктор Бут і Костянтин Ярошенко, що відбувають покарання в США, не мають відношення до народного депутата України Надії Савченко, засудженої до тюремного ув’язнення в Росії, підкреслює заступник голови МЗС України Вадим Пристайко.

"Ми ще раз хочемо нагадати, що ті люди, які заарештовані й відбувають покарання в США, - це люди, яким американська юриспруденція визначила термін покарання. І ніякого відношення до нашої Надії Савченко це не має", - сказав В. Пристайко журналістам у вівторок в Києві.

Заступник міністра підкреслив, що готовність президента України Петра Порошенка обміняти Н.Савченко на двох російських спецназівців - це "дуже щедра пропозиція". "Це вже достатньо для РФ, більше ніхто їй нічого пропонувати не буде", - заявив В. Пристайко.

Як повідомлялося, у вівторок з'явилася інформація з посиланням на джерело про те, що Н.Савченко, засуджена російським судом до 22 років позбавлення волі, може бути обмінена на росіян В. Буту і К.Ярошенка, що відбувають покарання в США.

"Наразі тривають консультації, зокрема конфіденційними каналами, про можливість звільнення Н.Савченко шляхом обміну. Російська сторона запропонувала список своїх співгромадян, в обмін на видачу яких готова звільнити колишню українську льотчицю", - сказав один зі співрозмовників агентству "Інтерфакс".

За його даними, в цьому списку засуджені на тривалі терміни в США підприємець Віктор Бут і льотчик Костянтин Ярошенко. "Є серед них і росіяни, діяльність яких зазвичай не афішується", - зазначило джерело.

Між тим, прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив напередодні, що поки що ніяких рішень щодо можливого обміну Н.Савченко не робилося. "Поки що я можу лише констатувати, що ніяких дій не робилося, де-юре і де-факто зараз Савченко є засудженою", - сказав Д. Пєсков.

Народний депутат України, представник України в гуманітарній підгрупі Ірина Геращенко вважає, що така інформація свідчить про те, що керівництво РФ не переживає про своїх військовослужбовців, направлених на Донбас. "Про кого йдеться і за звільнення кого б'ється Москва? О, це важливі люди для режиму Путіна. Всесвітньо відомий торговець зброєю і... торговець наркотиками", - написала депутат у своєму Facebook.

Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт не вірить і вважає абсурдним варіант обміну Н.Савченко на росіян В. Буту і К.Ярошенка. "Пропозиція для обміну - це просто смішно. Савченко тримають незаконно в Росії, її незаконно захопили і за Мінськими угодами її потрібно звільнити - і крапка", - сказав посол США журналістам у вівторок в Києві.

Дж.Пайєтт зазначив, що президент України Петро Порошенко зробив "щедру пропозицію" обміняти Н.Савченкона двох російських спецназівців, і "на цьому закінчується обговорення (питання обміну - ІФ)".

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ