Події

До початку літа НАБУ може бути готова на 90% - Ситник

Заробити майже на повну потужність Національне антикорупційне бюро зможе до літа поточного року, заявляє голова Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артем Ситник.

"Зараз проводяться останні закупівлі для забезпечення управління спеціальних операцій в оперативно-технічне управління. І, в принципі, до кінця весни — початку літа ми хотіли б запустити орган відсотків на 90. Плюс — доукомплектувати штат", - заявив він в інтерв'ю газеті "Дзеркало тижня. Україна", опублікованому в п'ятницю.

А. Ситник зазначив, що станом на сьогодні в НАБУ вже працюють 350 співробітників із запланованого штату в 700 осіб. "Високі зарплати дозволяють нам залучати до Бюро чесних професіоналів... Багатоступенева система відкритих конкурсів гарантує максимальну об'єктивність процесу підбору персоналу. До речі, всі детективи в процесі конкурсу проходять поліграф", - розповів він.

Глава НАБУ зазначив, що не ставить ні перед собою, ні перед підлеглими завдання "посадити десять міністрів, двадцять п'ять депутатів і сто суддів". "Ми хочемо не дзвінкого піару, а реального впливу на чутливі реперні точки, впливаючи на які можна досягти системних змін... Ми сподіваємося, що всі кримінальні провадження, вже розпочаті нами... дадуть певного поштовху. Вже до серпня 2016 року, коли будуть винесені перші справедливі вироки", - сказав А. Ситник.

Він розповів, що із загальної кількості баз та реєстрів, доступ до яких НАБУ мав отримати, отримано доступ приблизно до 60%. "Вже отримали доступ до головних баз даних Мін'юсту та Державної фіскальної служби. Плюс МВС, митний блок і прикордонний. Підписані меморандуми з НБУ та міграційною службою. Все разом це становить близько 60% від необхідного. Стопориться земельний кадастр. Однак і цей, вже наявний у НАБУ, масив інформації, є достатнім для старту якісного моніторингу чиновників і суддів", - зазначив глава бюро.

За його словами, в обробці НАБУ вже перебуває інформація щодо більш ніж тисячі суддів; аналітику буде передано Вищій кваліфікаційній комісії суддів. Також розпочато моніторинг 22 тисяч чиновників; створюються персональні досьє щодо майна, автомобілів, перетину кордону, причетності до бізнесу. "Є досить цікава база довіреностей, яка проливає світло на начебто законні декларації, в яких не вказується, чим чиновник або його дружина управляють за дорученням", - розповів А. Ситник.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ