Події

Відеозвернення нібито від імені "Азова" зі спаленням прапора Нідерландів є провокацією, посольство повідомлено про це

Керівництво МВС поінформувало посольство Нідерландів про те, що відеозвернення, зроблене нібито від імені полку "Азов" з загрозами тероризму, є провокацією, повідомив речник МВС України Артем Шевченко.

"Це провокація за всіма ознаками – як на картинці, так і за способом розміщення. Це очевидно. Під прикриттям символіки "Азова" записується абсолютно провокаційний відеоролик, який завершується спаленням прапора Нідерландів", - сказав він журналістам у вівторок у Києві.

А. Шевченко наголосив, що цю інформацію було донесено до представників посольства Нідерландів під час сьогоднішньої зустрічі.

"Саме в цьому міністр сьогодні переконав посла Нідерландів. Відеоролик з'явився вчора, а вже сьогодні вранці була зустріч посла з міністром, депутатом Билецким (почесний голова "Азова" Андрій Білецький – ІФ) і заступник міністра з питань євроінтеграції Авакяном, начальником Кіберполіції Демидюком", - повідомив він.

А. Шевченко зазначив, що киберполиция вже займається розслідуванням питання поширення даного випадку в соціальних мережах. "Киберполиция зараз вивчає всі деталі розміщення цього ролика в мережі – ким, де з якихось акаунтів, які IP-адреси. І в YouTube і Google є відповідне співробітництво з киберполицией", - зазначив він.

Спікер МВС також зазначив, що люди, зафіксовані на відео, що видають себе за бійців "Азова", "говорять по-українськи, але є нюанси, які притаманні не носія української мови".

У свою чергу, А. Білецький підкреслив, що для розповсюдження відеоролика були використані спеціально створені на території РФ акаунти в соцмережах. "Перші акаунти, де з'явилося відео і як воно далі розкручувалося, – це були облікові записи на території Росії, які були створені за 5 хвилин до появи цього відео", - розповів він.

Як повідомлялося, раніше в Інтернеті з'явилося відео-звернення невідомих осіб, в якому люди у камуфляжі, які називають себе бійцями полку "Азов", спалюють прапор Нідерландів і погрожують терактами. Провокація пов'язана із запланованим проведенням в Нідерландах консультативного референдуму в квітні нинішнього року щодо питання укладення Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Влада Нідерландів заявила, що врахує результати референдуму, проте це не зупинить європейську інтеграцію України.

У полку "Азов" заявили про непричетність до поширеного відео-звернення і зазначили, що заяви, які прозвучали у відео-зверненні, не узгоджуються з позицією полку. "Ці особи аж іяк не можуть бути "азовцами": відсутність полкових шевронів, нестатутне взуття, нехарактерна уніформа", - йдеться в заяві.

При цьому в полку заявили, що, як українські націоналісти, вони завжди негативно сприймали ідею вступу України до ЄС, обстоюючи Балто-Чорноморську альтернативу, і завжди стояли на позиції єдності європейських народів у боротьбі проти азіатського нашестя. "Тому спалювати прапор європейського народу-союзника, а тим більше з аргументацією "за ЄС", бійцям "Азова" немає ніякого сенсу", - наголошується в заяві.

В "Азові" також заявили про російський слід у створенні даного відео-звернення: "РФ готова будь-якими методами демонізувати Україну загалом, і добровольчий рух зокрема, щоб нівелювати в очах світового співтовариства свої дії в Криму і на Донбасі".

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ