Події

Україна проводить переговори про єдиний наскрізний тариф "Шовкового шляху" з Азербайджаном і Казахстаном

Україна проводить переговори з Азербайджаном і Казахстаном про запровадження єдиного наскрізного транзитного тарифу на перевезення вантажів контейнерним поїздом, що слідуватиме за маршрутом Україна-Грузія-Азербайджан-Казахстан-Китай (через Каспійське і Чорне моря), і віирушатиме з Іллічівська 15 січня в демонстраційний рейс, повідомив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк під час засідання уряду в середу.

За його словами сьогодні, 13 січня, в Баку тривають переговори з цього питання, і А. Яценюк доручив міністру інфраструктури Андрію Пивоварскому поінформувати про підсумки цих переговорів.

"З прем'єрами Казахстану й Азербайджану я говорив. Наше завдання - мати єдиний наскрізний тариф, максимально завантажити цей поїзд. Якщо ми завантажимо його, то собівартість транспортування українських товарів буде значно нижчою. Після підписання відповідних угод я прошу активно працювати з нашими партнерами, щоб побудувати альтернативний шлях постачання українських товарів", - сказав А. Яценюк.

Міністр інфраструктури А. Пивоварський додав, що він особисто буде присутнім 15 січня на демонстраційному запуску цього поїзда.

"У п'ятницю я буду в Іллічівську запускати цей експериментальний потяг, який відпрацює весь логістичний ланцюжок за вказаним "Шовковим шляхом", який не просто дасть доступ до українських товарів альтернативним шляхом, а й створить новий шлях між Азією і Західною Європою", - констатував А. Пивоварський.

Як повідомлялося, цей маршрут є новим напрямком "Шовкового шляху" і альтернативою, що надасть можливість перенаправити вантажопотоки в східному напрямку в обхід території Росії. Він передбачає поромні переправи Чорного і Каспійських морів (Іллічівськ - Батумі і Алят - Актау-Порт) і має бути конкурентним порівняно з традиційним сухопутним маршрутом.

Для запуску контейнерного поїзда були узгоджені технологія, прискорені терміни доставки, тарифні умови, визначені оператори поїзда. Демонстраційний рейс буде відкриттям альтернативного шляху доправлення вантажів з України до країн Середньої Азії. Орієнтовний склад контейнерного поїзда становитиме 20 вагонів.

"Незважаючи на зупинку Російською Федерацією транзиту товарів через свою територію, Мінінфраструктури спільно з "Укрзалізницею" продовжать роботу над створенням альтернатив для перенаправлення вантажопотоків у східному напрямку", - зазначало раніше Мінінфраструктури України.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ