Події

60% опитаних українців вважають, що події в країні розвиваються в неправильному напрямі - опитування

Наприкінці 2015 року 60% опитаного населення вважає, що події в Україні розвиваються в неправильному напрямі, а в правильності напряму розвитку подій упевнений у грудні 2015 року 21% населення, свідчать результати опитування фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" та Київського міжнародного інституту соціології.

"Для тих, хто вважає, що Україна рухається в неправильному напрямі, свідченням помилковості шляху є такі аргументи: досі триває війна на сході (73%), зростають ціни, а зарплати не зростають (69%), високий рівень корупції (57%), у людей немає упевненості у своєму майбутньому (38%), сильно зросли комунальні тарифи (36%), країною досі правлять олігархи (31%)", - йдеться в прес-релізі "2015-й: політичні підсумки - думка населення", оприлюдненому у вівторок на сайт фонду.

Для тих, хто вважає, що Україна рухається в правильному напрямі, головними аргументами цієї упевненості є такі: рух України у напрямі європейської інтеграції (63%), зростання соціальної активності людей, поширення волонтерства (39%), здійснення в країні, хоча і не занадто швидко, потрібних реформ (38%), зміцнення української армії, яка змогла дати відсіч агресору (34%), більша згуртованість та патріотичність людей (33%).

Основним сигналом того, що країна почала йти "в правильному напрямі", для більшості населення стало б передовсім закінчення бойових дій, встановлення миру на Донбасі (73%), загальне зростання української економіки (56%), загальне зростання рівня життя людей - пенсій, зарплат, стипендій (52%), притягнення до кримінальної відповідальності корупціонерів (50%), створення нових робочих місць (37%).

На думку населення, зазначають соціологи, головними завданнями, на яких влада має зосередити свої зусилля, є такі: врегулювати ситуацію на Донбасі, досягти миру (78,5%), боротися з корупцією та корупціонерами (56%), підвищити пенсії та зарплати (48%), регулювати ціни, знижувати комунальні тарифи (45%), здійснювати соціальний захист незабезпечених людей (31,5%), відновлювати промисловість, створювати нові робочі місця (31%).

"Думка щодо правильності чи неправильності напряму руху України формується у абсолютної більшості населення з власного досвіду (63%)", - йдеться в прес-релізі.

Дослідження провели фонд "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" та Київський міжнародний інститут соціології з 15 по 25 грудня 2015 року. Опитано 2 тис. 40 респондентів віком від 18 років в усіх регіонах України, за винятком Криму. У Луганській і Донецькій областях опитування було проведено лише на підконтрольних Україні територіях. Теоретична похибка вибірки - 2,3%. Опитування проводилося за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ