Події

Продовольче ембарго поширюється на 46% груп товарів, що експортуються до РФ - Павленко

Торговельне ембарго Російської Федерації поширюється на м'ясо та м'ясопродукти, рибу, молочні продукти, овочі, фрукти та горіхи, вироби з борошна, повідомив міністр аграрної політики та продовольства Олексій Павленко на сторінці в соцмережі Facebook у вівторок.

"Ці групи товарів займають 46% (або $116 млн) у нашому експорті сільгосппродукції до РФ. У загальному ж експорті аграрної продукції, який за десять місяців становив $11,6 млрд, частка "заборонених для РФ сільгосппродуктів" становить лише 1%", - написав міністр.

Він повідомив, що в січні-жовтні поточного року обсяг експорту української сільськогосподарської продукції до РФ скоротився на 73% - до $253,8 млн.

За його словами, повністю припинилося експортне постачання до Росії молока згущеного, масла тваринного, яєць птиці, готових чи консервованих продуктів з риби та ракоподібних, зернових злаків, насіння олійних культур, кондитерських виробів з цукру.

О.Павленко зазначив, що для інших груп товарів, які експортуватимуться з України до РФ, діятимуть мита, погоджені РФ у рамках СОТ.

"Окрім цього, під великим питанням залишається приєднання до російських торговельних обмежень інших країн – членів Євразійського економічного союзу. З ними Україна наразі продовжує підтримувати режим вільної торгівлі, який є взаємовигідним", - додав О.Павленко.

Уряд РФ у середині серпня прийняв постанову, що режим зони вільної торгівлі стосовно України в РФ припинить діяти з 1 січня 2016 року і буде введено продовольче ембарго, якщо російські заклопотаності у зв'язку з набуттям чинності договором про асоціацію України та ЄС не буде знято.

Тристоронні консультації між РФ, ЄС та Україною на міністерському рівні, що відбулися 1 грудня у Брюсселі, не привели до досягнення необхідних домовленостей, було дано доручення експертам спробувати протягом місяця знайти прийнятні рішення.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ