Події

НБУ зберіг облікову ставку на рівні 22%

Правління Національного банку України (НБУ) 17 грудня ухвалило рішення зберегти облікову ставку на рівні 22% річних, повідомляється в прес-релізі НБУ.

Згідно з повідомленням, НБУ вважає необхідним зберегти монетарні умови для стримування інфляційних очікувань.

"Правління НБУ усвідомлює ризики посилення тиску на ціни. Основним джерелом такого тиску є збереження низького попиту на товари українського експорту. Ризики також складають розпочатий Федеральним резервом США цикл підвищення процентної ставки вперше з 2006 року і девальвацію валют країн - торгових партнерів. Іншим ризиком зростання інфляції є можливе підвищення акцизу на алкоголь і тютюнові вироби", - наголошується в повідомленні.

Згідно з документом, в подальшому за умови збереження безінфляційного тренда, поліпшення інфляційних очікувань і ослаблення ризиків, НБУ може відновити поступове пом'якшення монетарної політики.

Згідно з повідомленням, правління також прийняло рішення припинити з 10 січня 2016 року зарахування залишків готівки в касах банків в національній валюті в покриття обов'язкових резервів.

Чинна на сьогодні норма надає можливість банкам зараховувати для покриття обов'язкових резервів 75% залишку готівки в касі в національній валюті.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ