Події

ЄБРР концентрує 30% акцій Райффайзен Банку Аваль

(додано 6-11 абз.)

Київ. 25 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) концентрує 30% акцій Райффайзен Банку Аваль (РБА, Київ), повідомляється в спільному прес-релізі РБА і ЄБРР.

"Відповідно до укладеної сьогодні в Києві угоди, ЄБРР придбає 30% акцій РБА", - зазначено в повідомленні.

Згідно з документом, ЄБРР і Raiffeisen Bank International візьмуть участь у збільшенні капіталу першого рівня Райффайзен Банку Аваль на суму 3,15 млрд грн (EUR122 млн).

Питання про збільшення капіталу буде винесено на затвердження на загальних зборах акціонерів РБА 3 грудня 2015 року.

При цьому передбачається, що частка Raiffeisen Bank International у статутному капіталі дочірнього банку знизиться з 96,2% до приблизно 67%. Точна цифра залежатиме від того, яку участь у збільшенні капіталу візьмуть міноритарні акціонери, яких нині налічується близько 109 тис.

Як повідомив директор ЄБРР в Україні Шевкі Аджунер на прес-конференції в середу, беручи участь у докапіталізації Райффайзен Банк Аваль, ЄБРР надає підтримку економіці України.

"Для нас угода з Райффайзен Банком Аваль - це можливість направити гроші в економіку України, тому що Райффайзен Банк Аваль кредитує, працює з реальним сектором економіки і ми, працюючи з банком, направляємо кошти в економіку", - сказав він.

Як повідомив також на прес-конференції керівний директор ЄБРР у секторі фінансових установ Нік Тессіман, через 6-7 років ЄБРР може розглянути можливість виходу зі складу акціонерів Райффайзен Банку Аваль, оскільки зазвичай ЄБРР входить до складу акціонерів компаній і банків на певний період, після чого продає цей пакет.

"Це комерційна транзакція, ми очікуємо, що вона принесе прибуток. Якщо після шести-семи років все буде добре, ми зможемо розглядати вихід з цієї інвестиції з тим, щоб ці кошти використовувати для інших проектів", - сказав він.

Як повідомив журналістам глава правління РБА Володимир Лавренчук, у 2016 році банк планує вийти на прибуткову діяльність.

"Із наступного року плануємо вихід на прибуткову діяльність. У цьому році будемо показувати збиткову діяльність через формування резервів", - сказав він.

Як повідомлялося, ЄБРР має намір придбати до 27,64 млрд простих іменних акцій Райффайзен Банку Аваль під час додаткової емісії. Номінальна вартість однієї акції - 0,1 грн.

Статутний капітал банку станом на кінець третього кварталу 2015 року становив 3,003 млрд грн.

На кінець травня 2015 року Raiffeisen Bank International володів 96,5% акцій українського банку.

Райффайзен Банк Аваль заснований у 1992 році. Має близько 670 відділень у країні, обслуговуючи майже 3 млн клієнтів.

За даними Нацбанку України, на 1 жовтня 2015 року за розміром активів РБА посідав 6-те місце (52,639 млрд грн) серед 123 банків, що діяли в країні.

Raiffeisen Bank International - дочірня структура Raiffeisen Zentralbank Osterreich Aktiengesellschaft (RZB), якій належить близько 60,7% звичайних акцій RBI. Акції RBI котируються на Віденській фондовій біржі.

RZB, у свою чергу, є центральною установою австрійської банківської Raiffeisen - найбільшої банківської групи в Австрії.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ