Події

Ракета, що вразила МН17, була запущена з підконтрольних бойовикам територій

У Генеральному штабі Збройних сил України відзначають незмінність позиції з питання авіакатастрофи малайзійського "Боїнга" на сході України - ракета була запущена з територій, підконтрольних бойовикам.

"Наша позиція незмінна. Раніше ми робили заяву, що ракета, яка вразила малайзійський літак, була випущена з території, підконтрольної бойовикам. Ракетний комплекс, з якого було здійснено запуск, розміщувався на території, підконтрольній бойовикам", - сказав агентству "Інтерфакс-Україна" прес-секретар Генштабу ЗСУ Владислав Селезньов у вівторок.

Згідно з оприлюдненою доповіддю міжнародної групи експертів, що розслідує причини аварії "Боїнга" "Малайзійських авіаліній" на сході України, авіалайнер був збитий 17 липня 2014 року ракетою ЗРК "Бук".

Ракета вразила кабіну пілота з лівого боку. Після вибуху ракети головна частина літака відокремилася від фюзеляжу.

"Згідно з розслідуванням, політ МН17 проходив нормально до проходження літаком східної частини України. О 13:20 за Гринвічем ракета класу "земля-повітря", випущена з системи "Бук", із території площею 320 кв. км на сході України, вибухнула ліворуч від літака. Передня частина борту дістала ушкоджень від сотні об'єктів, що розлетілися з великою швидкістю після вибуху ракети", - наголошується в релізі з остаточної доповіді Ради з безпеки Нідерландів.

У документі зазначено, що внаслідок цієї дії та наступного вибуху три члени екіпажу в кабіні загинули одразу на місці, а літак розламався в повітрі.

"Уламки розлетілися на територію площею 50 кв. км. Загинули всіх 298 людей, що перебували на борту МН17", - йдеться в релізі.

Крім того, зазначено, що цю причину катастрофи Радбез Нідерландів встановив на підставі аналізу характеру ушкоджень, виявлених на уламках літака, елементах, знайдених у тілах загиблих членів екіпажу, а також на підставі того, як літак розламався.

Такі висновки підтверджуються даними бортових самописців. Крім того, сліди фарби, виявленої на деяких фрагментах літака, відповідають фарбі на частини ракети, витягнутої на місці аварії, виявленої експертами Радбезу Нідерландів. "Інші можливі причини, такі як вибух усередині літака або ураження ракетою класу "повітря-повітря" були вивчені й виключені. Сукупність чинників, що призвели до катастрофи, не пояснюється нічим іншим, окрім як запуском ракети класу "земля-повітря" з установки "Бук", - йдеться в документі.

У релізі зі звіту зазначено, що територія площею 320 кв. км, з якої була запущена ракета, була визначена на основі кількох моделювань ситуацій. "Щоб встановити точне місце запуску, необхідна додаткова судово-медична експертиза, проте така експертиза виходить на рамки Радбезу Нідерландів", - йдеться в документі.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ