Події

Сервери і база тестів УЦОЯО в рамках справи не вилучалися, встановлені зміни даних стосовно понад 100 осіб

У Генеральній прокуратурі України заявляють, що під час обшуків у рамках кримінального провадження щодо корупції в Українському центрі оцінювання якості освіти (УЦОЯО) серверне обладнання УЦОЯО та програмне забезпечення (зокрема база тестових завдань) не вилучалося, доступ до бази даних не обмежувався.

"Під час проведення обшуків у рамках кримінального провадження за фактами несанкціонованого втручання і зміни інформації в "Реєстрі осіб, які пройшли зовнішнє незалежне оцінювання", безпосередньо в Українському центрі оцінювання якості освіти (УЦОЯО) належне йому комп'ютерне, серверне обладнання та програмне забезпечення, зокрема база тестових завдань, не вилучалися. Після проведення обшуку УЦОЯО працював у штатному режимі. Доступ до баз даних для працівників УЦОЯО обмежений не був", - повідомляє прес-служба Генпрокуратури в п'ятницю, коментуючи заяву директора УЦОЯО Ігоря Лікарчука про те, що через дії правоохоронців "проведення зовнішнього тестування в 2016 році практично неможливо".

Водночас, наголошують у Генпрокуратурі, в Івано-Франківському регіональному центрі оцінювання якості освіти вилучено два сервери з програмним забезпеченням "SPRUT 3D" з даними про результати зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) 2015 р. Копію цього програмного забезпечення залишено власнику для забезпечення безперебійної роботи, зокрема для внесення даних щодо розглянутих і задоволених апеляцій абітурієнтів, "щоб нікого не обмежувати в можливості надходжень".

Прес-служба Генпрокуратури також повідомила деякі подробиці перебігу даного кримінального провадження.

"Слідством встановлено, що службові особи УЦОЯО систематично вносили зміни та знищували інформацію, що обробляється в базах даних УЦОЯО і зберігається на серверному обладнанні. Як наслідок, у ручному режимі надавалися незаконні переваги в доступі до вищої освіти", - інформує прес-служба.

Аналіз вилучених під час обшуків доказів встановив зміни даних у системі щодо понад 100 осіб. Так, працівники УЦОЯО при проведенні ЗНО використовують програмний продукт "SPRUT 3D". Водночас цього програмного продукту в УЦОЯО, згідно з його офіційною відповіддю, на обліку немає.

У кримінальному провадженні триває судова комп'ютерно-технічна експертиза, за результатами якої буде вирішено питання про оголошення підозри винним посадовим особам УЦОЯО.

Повна версія доступна за передплатою.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ