Події

Moody's відзначає збереження ризику неплатоспроможності України в короткостроковій перспективі

Міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service відзначає збереження ризику неплатоспроможності України ще до початку розрахунку за зовнішнім боргом, реструктуризацію якого погоджено зі спеціальним комітетом кредиторів, повідомляється в огляді, оприлюдненому на веб-сайті агентства.

Moody's, зокрема, прогнозує складність відновлення економіки України найближчими роками, після попереднього суттєвого зниження реального ВВП і стрибка інфляції. Більше того, ситуацію посилюють глибокі політичні розбіжності в країні і тривалий військовий конфлікт у східних регіонах, що спричиняє втрату низки промислових активів.

Крім того, погоджена боргова операція не охоплює реструктуризації $1,8 млрд інших зобов'язань, зокрема єврооблігацій Києва, "Укрзалізниці" та гарантованих державою кредитів.

Невирішеним залишається також питання реструктуризації єврооблігацій на $3 млрд, які перебувають у власності Фонду національного добробуту Росії. Агентство не виключає, що це питання може бути порушено на наступному раунді мирних переговорів між Україною, Росією та ЄС, намічених на вересень у Мінську.

Як повідомлялося, уряд 27 серпня оголосив про досягнення домовленості з комітетом кредиторів про обмін $18 млрд боргу, який приведе до скорочення на 20% основної суми боргу і відстрочення виплат за його основною сумою на чотири роки, а також випуск 20-річних інструментів відновлення вартості, прив'язаних до динаміки ВВП.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ