Події

Вироки російського суду Сенцову і Кольченку суперечать вимогам ПАРЄ щодо звільнення РФ всіх полонених - президент ПАРЄ

Вироки суду Російської Федерації громадянам України Олегу Сенцову і Олександру Кольченку суперечать вимогам ПАРЄ щодо звільнення РФ всіх полонених, заявила президент ПАРЄ Анн Брассер.

У своїй заяві, оприлюдненій у вівторок на офіційному сайті ПАРЄ, А. Брассер висловила жаль з приводу винесених російським судом вироків О. Сенцову і О. Кольченку.

"Вироки Олегу Сенцову і Олександр Кольченку ... видаються явно надмірними і викликають занепокоєння щодо дотримання стандартів Європейської конвенції з прав людини у судових розглядах, особливо в контексті погіршення ситуації з правами людини в Криму після його незаконної анексії Російською Федерацією", - написала А. Брассер.

Вона нагадала, що в резолюції Парламентської Асамблеї Ради Європи 2063(2015) ПАРЄ закликала російську владу скасувати незаконну анексію Криму, а також звільнити всіх полонених, зокрема мирних жителів, зокрема полонених, утримуваних на території Російської Федерації.

"Рішення суду перебуває в явному протиріччі з цими вимогами. Тому я знову настійно закликаю російську владу виконувати свої зобов'язання як держави-члена Ради Європи і звільнити всіх осіб, незаконно затриманих після анексії Криму", - написала президент ПАРЄ.

Як повідомлялося, 25 серпня Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону виніс обвинувальний вирок українському режисеру Олегу Сенцову в справі про підготовку терактів у Криму. За сукупністю злочинів О. Сенцов засуджений до 20 років колонії суворого режиму.

Другого підсудного Олександра Кольченка визнано винним в участі у терористичному співтоваристві, співучасті в терористичному акті. За сукупністю злочинів йому присуджено покарання у вигляді 10 років ув'язнення у виправній колонії суворого режиму.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ