Події

Правоохоронці проводять обшуки в "Укрзалізниці" у справі про зловживання при закупівлі електроенергії

Правоохоронні органи в четвер вранці проводять обшуки в центральному будинку Державної транспортної адміністрації залізничного транспорту України "Укрзалізниці" в рамках розслідування справи щодо енергетичних контрактів.

Цю інформацію агентству "Інтерфакс-Україна" підтвердили у Міністерстві інфраструктури.

Як повідомила прес-служба "Укрзалізниці", спільна група головного слідчого управління Генеральної прокуратури України та підрозділ МВС проводять обшуки в низці департаментів "Укрзалізниці". Зокрема, в службовому кабінеті одного з радників гендиректора і керівництва департаменту електрифікації та енергопостачання.

Ці дії проводяться в рамках досудового слідства у кримінальній справі від 25 червня 2015 року за фактом зловживання при закупівлі електричної енергії за нерегульованими тарифами.

"Укрзалізниця" наголошує, що ці дії ніяк не пов'язані з роботою нового керівника галузі Олександра Завгороднього.

"Детальна інформація з цього питання в компетенції правоохоронних органів", - повідомила "Укрзалізниця".

Коментуючи інформацію в ЗМІ про нібито проведені обшуки в Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), джерело у відомстві повідомило агентству, що "фізично обшуку не було".

"Генеральна прокуратура витребувала інформацію щодо "Укрзалізниці", – сказав співрозмовник агентства.

Як повідомлялося, 11 червня колишній тоді виконувачм обов'язків голови "Укрзалізниці" Максим Бланк 11 червня дав розпорядження здійснювати пряму закупівлю електроенергії для потреб галузі на оптовому ринку і підготувати проведення нових тендерів на закупівлю електроенергії, де, серед іншого, оцінюватиметься податкова чистота постачальників.

Згідно з даними М. Бланка, протягом багатьох років "Укрзалізниця" закуповувала електроенергію на оптовому ринку і у незалежних постачальників, а незалежні постачальники, у свою чергу, купують електроенергію там же, на оптовому ринку електроенергії.

"Так сталося, що впродовж багатьох років незалежні постачальники не змінюються - їх три – "Укрэнерготранзит", "Газенерго" і "Енерготраст", і так сталося - всі вони пов'язані між собою. Очевидна багаторічна змова з прибутковою частиною в 400-500 млн грн на місяць. За роки роботи цієї схеми енергопостачальники мають покровителей у найвищих кабінетах і явно не планували втрачати такий ласий шматок доходів як "Укрзалізниця", - зазначав М. Бланк.

За даними в. о. голови "Укрзалізниці" отримані від неї гроші енергопостачальники відправляли до "податкових ям" або виводили в офшор.

"Податкова розкрила ці потоки і повідомила нам. Для "Укрзалізниці" такий постачальник - це, як мінімум, ризик невизнання податкового кредиту", - пояснював М. Бланк.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ