Події

Розслідування справи Клюєва цілком у компетенції Генпрокутатури, але в роботі не вистачало рішення ВР про його арешт - Наливайченко

У справі народного депутата Сергія Клюєва не вистачає рішення Верховної Ради про його арешт, зазначає глава Служби безпеки України Валентин Наливайченко.

"Справу розслідує Генеральна прокуратура і всі коментарі щодо цієї справи, зокрема щодо процесуальних дій – виключно компетенція прокурора. Але можу підтвердити, що, дійсно, нам через два дні після рішення Верховної Ради про позбавлення недоторканності надходили доручення. Перше доручення - на вручення повістки народному депутату", - розповів В. Наливайченко журналістам у п'ятницю в Києві.

Він висловив думку про те в роботі у цій справі "не вистачало і не вистачає до цього часу рішення Верховної Ради про його арешт". "На моє переконання, як колишнього народного депутата, коли Верховна Рада позбавляє недоторканності, необхідно раз і назавжди визначити, що одразу в залі дається дозвіл на притягнення до відповідальності. Якщо це кримінальна відповідальність – одразу має вручатися повістка, має стояти поруч автозак, і він має їхати на цьому автозаку, а не на дорогому "Мерседесі", - зазначив глава СБУ.

В. Наливайченко також нагадав, що С. Клюєв намагався залишити територію України через аеропорт "Бориспіль", коли Верховна Рада ухвалювала рішення про зняття з нього недоторканності. "Але добре в терміновому порядку спрацювали прикордонники і не дали йому виїхати, але доручення на затримання так і не було. І я ні в якому разі не звинувачую колег з прокуратури, оскільки вони діяли за законом", - додав він.

"Законодавець має все-таки піти на рішучі дії - давати дозволи заарештовувати таких людей, які ховаються за депутатськими мандатами", - наголосив глава СБУ.

Відповідаючи на запитання про те, чи перебуває С. Клюєв в Україні, В. Наливайченко сказав: "Не можу надати такої інформації - все в компетенції Генпрокуратури, справа перебуває там".

Як повідомлялося, 12 травня генпрокурор Віктор Шокін вніс до парламенту подання про зняття недоторканності з С. Клюєва у зв'язку з підозрою його у скоєнні кримінальних злочинів за 4 ч. і 190 (шахрайство) та ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу.

3 червня Верховна Рада дала згоду на притягнення С. Клюєва до кримінальної відповідальності. Того ж дня парламентарій намагався полишити межі України через аеропорт "Бориспіль", але його не пропустили працівники Держприкордонслужби.

4 квітня C. Клюєв не прийшов на допит, після чого Служба безпеки України почала його розшук на території України за дорученням Генеральної прокуратури. У МВС внесли дані про розшук нардепа на облік.

9 червня генеральний прокурор України Віктор Шокін заявив, що С. Клюєва "дійсно оголошено в розшук, розшук виконує СБУ". Уточнюючи, чи шукають нардепа на території України, В. Шокін сказав: "Звичайно, в Україні. Міжнародний розшук. Ми вживаємо комплекс заходів".

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ