Події

Перенесення строку платежів для вирішення проблеми непідйомного для України держборгу недостатньо - Яценюк

Україна наполягає на своїх умовах реструктуризацію зовнішнього комерційного боргу, величина якого є непідйомною для країни, яка опинилася в кризі та веде війну, заявив прем'єр Арсеній Яценюк.

"Боргове ярмо має бути реструктуризовано на прийнятних умовах", - сказав він, відкриваючи засідання Кабінету Міністрів у п'ятницю.

Прем'єр наголосив, що одного лише перенесення строків виплат із боргу недостатньо.

Як повідомлялося, напередодні спеціальний комітет, що представляє комерційних зовнішніх кредиторів України, після серії нових зустрічей з Мінфіном заявив, що готовий далі проводити переговори про реструктуризацію боргу країни, але бачить перешкоди в категоричності міністерства.

"Міністр Наталія Яресько протягом місяця наполягала на прийнятті погодженого комітетом із Міжнародним валютним фондом (МВФ) рішення. Ми глибоко занепокоєні такою позицією міністра, яка не в інтересах України. Ми готові і хочемо розпочати переговори у будь-який час", - відповів комітет на останні заяви міністра в пресі.

У свою чергу Н.Яресько перед цим у Вашингтоні заявила, що Україна наполягає на узгоджених з МВФ умовах реструктуризації, які включають як перенесення термінів погашення, так і списання основної суми та зменшення процентних ставок. За її словами, йдеться про списання близько 40% основної суми боргу.

За даними Мінфіну, пропозиція комітету полягає в перекладанні їхніх вимог на рахунки Національного банку України, що є неприйнятним, оскільки це передбачає використання для сплати за боргами резервів НБУ, що є явним порушенням законодавства України, і загалом суперечить найкращим практикам центральних банків.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ